A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA
#1
Igen, a megbízható adózó cégek megkapták, de a többi vállalkozás nem.

Köszönöm a választ  Smile
Válasz idézéssel
#2
Igaz, hogy negyedévesek vagyunk, de mi most is napra pontosan február 10-én megkaptuk a visszaigényelt áfát.
Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Van valakinek információja az ÁFA kiutalásról? Megszűnt a gyorsított utalás? Számolásom szerint tegnap kellett volna érkezni a januárban beadott visszaigényléseknek, de mostanáig semmi.
Válasz idézéssel
#4
Köszönöm szépen Klári!
Válasz idézéssel
#5
Szia!
Szerintem tökéletesen gondolod!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#6
Sziasztok.
Régen volt ilyen esetem, ezért megerősítést kérnék.
Eredeti áfa bevallásban jelölve a visszaigénylés jogcíme ( negyedéves értékhatár ), majd ikszelve, hogy kiutalást nem kér.
Sajnos a bevallást önellenőrizni szükséges oly módon, hogy a kiutalni nem kért összeg értékében csökkenés lesz.
Ilyenkor a főlapon jelölöm természetesen az Önellenőrzést és az értékhatárt is ikszelem., kitöltöm az önrevi lapot. De a kiutalást nem kér kockába x-et Nem teszek, mert nem is engedi. Így jó lesz? Mivel az alapbevallásban rendelkeztem arról, hogy nem kérjük a kiutalást, feltételezem, hogy azért ír ki hibát, ha ismét szeretném ikszelni. A korrigált túlfizetés ki nem kért összege ott marad így a folyószámlán?
Válasz idézéssel
#7
Igen így van. Ha az eredeti levonható áfa összegében olyan változás van ami miatt az csökken, akkor önellenőrizni szükséges.
Válasz idézéssel
#8
Kedves Mklós!
Félre értettelek. Az általad idézett 153/C  (1) c. szerin kell eljárnod.  Szerintem ez azt jelenti, hogy az eredeti időpontra vonatkozó önrev, kell csinálni.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#9
Csökken e levonható áfa, hisz a az eredeti számlát teljes egészben levonásba helyeztem, majd a módosító számla csökkentette az eredeti számla adótartalmát, ezért csökken a levonható áfa.
Válasz idézéssel
#10
Kedves Miklós!
A levonható Áfád nem csökken, hanem nő. Simán számold el - ahogy Mónika írja - hisz az előzees Áfát elévülési időn belül el lehet számolni. Ha többet vontál volna le mint amit a módosító számla mond akkor áll be az általad idézett helyzet.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#11
És az nem gond, hogy a módosító okirat kibocsátásának hónapját követő 15. nap eltelt? Hisz a most másolatban megkapott módosító okirat kelte és teljesítésre 2020as....

CSak azért kérdezem, mert a törvényben így van:

"153/C. § *  (1) Abban az esetben, ha a levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezőkben utólag, az adólevonási jog keletkezését követően változás következik be, és ennek eredményeként az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege csökken, az adóalany a különbözetet abban az adómegállapítási időszakban köteles a 153/A. § (1) bekezdése szerint megállapított fizetendő adó összegét növelő tételként figyelembe venni, amelyben
a) a különbözet alapjául szolgáló, a 127. § (1) bekezdésében említett okiratot módosító vagy azt érvénytelenítő okirat az adóalany személyes rendelkezésére áll, de nem később, mint a módosító vagy érvénytelenítő okirat kibocsátásának hónapját követő hónap 15. napja, feltéve, hogy az eredetileg levonható előzetesen felszámított adó összege közvetlenül olyan, a 127. § (1) bekezdésében említett okiraton alapul, amelyet más fél (hatóság) bocsátott ki;
b) részére a pénzt visszatérítik a 77. § (4) bekezdése szerinti esetben;
c) a változás bekövetkezik az a) és b) pontok alá nem tartozó esetekben."


Miklós
Válasz idézéssel
#12
Abban az időszaki áfa bevallásban kell szerepeltetni amelyikben kézhez vetted a 31 sorban.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#13
Sziasztok!

Az alábbi problémával szembesült havi áfabevalló önkormányzatunk:

Egy közüzemi szolgáltatótól most érkezett 2 db mínuszos számla /másolatban/ (az egyiknek teljesítési ideje: 2020.02. hó, kelte: 2020.03.hó, másiknak a teljesítés ideje és kelte is 2021.02. hó) A  számlákon lemínuszolt összegeket is most utalta vissza - a mínuszos számlák eredetiben nem érkeztek meg a kiállításukkor - ezért kértünk tőlük most tájékoztatást, hogy miért utaltak vissza nekünk, erre küldték a mínuszos számlákat másolatban.............
Minden számlát amelyből mínuszolnak, levonásba helyeztünk az adott hónapban......
Ilyen esetben mi a teendő??

Segítségeteket köszönöm!

Miklós
Válasz idézéssel
#14
OK Tamás!
Kösz, a régi 10 év nekem sem jött be.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#15
Klári!

Köszönöm a választ. Megtaláltam, hogy 2008-ig csak 10 év volt a megfigyelés időszaka, az meg lejárt.
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#16
Szia!
Én megfizetném, de majd a többiek is hozzászólnak!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
#17
Ügyfelem 2003-ban vásárolt egy lakást irodának, aminek az ÁFÁ-ját vissza is igényelte. Az ÁFÁ-t az általános szabályok szerint fizeti, tehát nem választotta 2007-ben vagy 2008-ban az ÁFÁ-s ingatlan értékesítést. A hatályos ÁFA törvény szerint ÁFA mentesen eladhatja, de bizonytalan vagyok, hogy a 135. §-t ne alkalmazzam nála? A vásárlástól eltelt időnél még kb. 2 év van a 20 évből (természetesen hónapban számolok majd), ami alapján a visszaigényelt áfa 10%-t be kell fizetnie!? Egyébként idén kiadta a lakást, természetesen ÁFA mentesen!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#18
Köszönöm Tamás!

Végül 1818 telefonos segítséget kértem. Meg kellett változtatnom a jelszavamat legalább 12 karakteresre, ( nagybetű, kisbetű, szám). Így már sikerült. Köszi még egyszer!
Válasz idézéssel
#19
Nekem sikerült belépnem!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
#20
Sziasztok! 
Be tudtatok a napokban jelentkezni az onlineszamla.nav.gov.hu oldalra? Nekem nem sikerül. Huh Változtattak valamit az utóbbi időben?
Válasz idézéssel
#21
Az áfánal a vámtarifaszám a lényeg ha oda van sorolva akkor tgk a forgalmiban benne lesz,de a cégautóadó az más lehet a forgalmi szerint tgk de az szja szerint meg szgk lesz meg kell nézni rola valami képet a rakodotérről milyen ha vannak benne ülések vagy alkalmas személyek szállitására ki lehet venne visszatenni akkor szgk de ha csak egy sima rakodotér ahol gyárilag nincs kialakitva ülések helye!!!! de lehet nincs is hozzá ülés akkor tgk.
Válasz idézéssel
#22
Szia!

A számla áfája levonható és szerepeltetni kell az M-es lapon (feltételezem a számla helyesen van kiállítva és jogosít az áfa levonásra) függetlenül attól, hogy nem szerepel a rendszerben: egy esetleges ellenőrzés során a számla kiállítót felszólítják az adatszolgáltatásra. 
A nettó részét én könyvelném ktg-be vele szemben pedig káresemény bevétel, így az eredményhatás 0.
Válasz idézéssel
#23
Sziasztok!
Van egy újabb kérdésem. Egyéni vállalkozó tgk-jában kár keletkezett, a károkozó kötelező biztosítója terhére a javítást elvégezte a márkaszervíz. A javítási költség összegét nem, azonban ennek áfa összegét megfizette a vállalkozó. Hozott számlát ami szabályosan az ő nevére van kiállítva, viszont az online számla rendszerben nincs felrögzítve. Ilyen esetben ezt az áfa bevallásba lehet-e és hogyan érvényesíteni, hiszen az áfá-t megfizette, ….tudom, hogy költségként a számla nettóját nem lehet érvényesíteni, de fogalmam sincs hogyan könyveljem, az áfa bevallásba hová tegyem ha egyáltalán lehet, összesítő lapon kell-e szerepeltetni, mivel nincs a rendszerbe felrögzítve.
Tudna valaki tanácsot adni?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#24
Köszi Placebo! De itt arról van szó, hogy a fülkében 3 ülés van gyárilag és az össztömeg nem éri el a 2500 kg-ot. Az ügyfél tegnap itt ült  és nem akarja elfogadni, hogy az adó törvény szerint ez sajnos nem tgk. Kértünk hivatalos NAV-os állásfoglalást még este, mert olvasott egy újságcikket hogy ez tgk......és akkor írtam ide a fórumba is, csak, hogy megnyugodjon.
Állítólag a kereskedő a számlára vtsz8704-et fog írni, ami jó, mert az áfa levonásának is ez feltétele,.....de attól ez még személygépjármű és akkor sem a beszerzéskori áfa, sem a fenntartáshoz tartozó áfa nem helyezhető levonásba, sőt cégautóadó is van. Én így gondolom.... Szerinted?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#25
Kétfelé kell bontani áfa tv szerint a vámtarifaszám dönt akkor szgk,cégautóadónál az szja tv fogalma dönt ha
 Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű, olyan gépjármű (nagy rakodóterű személygépkocsi), amelynek rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér

ha ösztömege 2500kg alatt van az eddig megvan de rakodótérnek alkalmasnak kell lennie utasok szállitására gyárilag üléseknek kéne lennie amit ki lehet venni ha csak egy üres plato dobozkabin van akkor az tgk.
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég