A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KATA törvény
#1
Szia!

Nem erre, az ÚJ KATA kötelezettség a NAV folyószámlán nem jelent meg november 14-én és arra gondoltam, hogy változott valami és bevallást kell adni, mint a járulékokról; de 21-én már elő lett írva.

Köszönöm a válaszodat!  Smile
Válasz idézéssel
#2
Szia!
Erre gondolsz?

2022.08.01-től 2022.09.25-ig lehet nyilatkozni arról, hogy az “új” kata szerint szeretnél adózni ( természetesen abban az esetben, ha a feltételeknek is megfelelsz). Az “új” kata szerinti adóalanyiság 2022.09.01-jén jön létre a nyilatkozattal! (Szeptember 26-án vagy azt követően, de még október 1-je előtt megtett bejelentés esetén pedig az adóalanyiság kezdete 2022. október 1-je.)

2022. augusztus 1-jén megjelent a 22T101E nyomtatvány frissített változata, amelyben lehet nyilatkozni arról, hogy 2022. szeptember 1-jétől az "új" KATA törvény alá szeretnél tartozni (és természetesen a feltételeknek is megfelelsz).
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#3
Sziasztok!

Az új kata kötelezettségnél elkerülte valami a figyelmemet? Nem jelent meg az előírás: kellett volna valami bevallást adni?
Válasz idézéssel
#4
Tájékoztatásul!!!

Változások a katában novembertől
 Adó 2022.11.09. [/url]
 
A veszélyhelyzeti szabályok miatt
  • november 1-jétől nem maradhat katás az egyéni vállalkozó, ha az általa nyújtott szolgáltatásból vagy termék eladásából származik kifizetőtől bevétele ( ez nem vonatkozik a taxis egyéni vállalkozóra);
  • november hónaptól nem maradhat katás az az egyéni vállalkozó, aki nem minősül főállásúnak.
Ezekben az esetekben 15 napon belül benyújtandó a T101E adatlap:
[url=https://nav.gov.hu/nyomtatvanyok/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/22t101e]nav.gov.hu
/ONYA/Egyéni vállalkozó bejelentése/Új nyomtatvány/Adat- és változásbejelentés
Részletek
99. számú információs füzet
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#5
Köszi!
Ő ténylegesen elkezdi a vállalkozási tevékenységét, dolgozni fog a vállalkozásában márc.1-től.
Válasz idézéssel
#6
Hello!
Főállású katás lesz mivel nincs 36 órás foglalkoztatással járó tényleges munkaviszony de nem kell fizetni a katát ha gyeden van kivéve ha ténylegesen dolkozik mint katás.
Válasz idézéssel
#7
Sziasztok!
Egy személy márc.1-től szeretne KATA-s egyéni vállalkozást indítani.  Viszont még GYED-en van 4 hónapig  (de a munkahelyén már jelezték, hogy GYED lejárta után nem veszik vissza). 
Most addig a 4 hónapig, amíg még tart a GYED, addig is 50 ezer KATA-t fizet, vagy első körben munkaviszony melletti KATA-s lesz, és csak 25 ezer?)  És ha a munkahelyén a GYED leteltével lepapírozták a dolgokat és eljön, akkor lesz csak főállású KATA-s?
Köszönöm, ha ír valaki.
Válasz idézéssel
#8
Köszönöm szépen a válaszokat és a segítséget, én valamit benéztem és elszámoltam magam, de most megnyugodtam.
Üdv: Ildi Wink
Válasz idézéssel
#9
Elnézést, a dátumokat rosszul írtam. Helyesen  a szla telj. ideje és kiáll dátima egyaránt 11.09., befolyt 11.21.-én.
Üdvözlettel: KIldikó
Válasz idézéssel
#10
A számla kiállítás napjával, ezt a számlát már áfásan kell kiállítani.
Válasz idézéssel
#11
Sziasztok!  KATÁ-s e.v. 2018. év vége felé átlépte az 8 MFt bevételt. Szla kiállítás dátuma 10.12., a bevétel bankjába befolyt 11.13. -án. Melyik naptól kellett volna bejelenteni ÁFA-körbe?
Köszönöm.
Üdvözlettel: KIldikó
Válasz idézéssel
#12
ILDI2481:

Évközi kezdéskor arányosítani kell az ÁFA mentes határt: 8.000.000 : 365 naptári nappal x 232 működő nappal= 5.084.930 Ft bevétele lehetett 2018-ban, hogy ne kelljen ÁFA-t fizetni a 2018-as bevétele után.

Tehát a 4.525.000 Ft bevétellel "maradt" alanyi mentes2018-ban és 2019-ben is folytathatja így tovább.
CARPE DIEM! (Élj a mának!-de csak könyvelünk, bevallunk, adózunk...)
Válasz idézéssel
#13
Kedves Ildi!

2019-től 12mft-ra emelkedett az alanyi mentesség határa. Azt olvastam, hogy 2018-ról, 2019-re nem kell alkalmazni az áfa korlátot 12mft-ig. Tehát ez most nagy szerencse, mert nem megy át áfa hatálya alá.
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Válasz idézéssel
#14
Segítségeteket kérném!!
KATA egyéni vállalkozó: kezdése 2018.05.14. alanyi mentes:
2018.évi bevétele: 4.525.000,-FT .
Szerintem belecsúszott az ÁFÁBA ! Mit lehet tenni most?
Üdv. Ildi
Válasz idézéssel
#15
Itt is ugyanaz a válasz, mint a "csoportba" semmit nem kell beadni. Akkor kellene bevallást adni ha lenne neki menteített időszaka /táppénz vagy szüneteltetés és így nem kellett volna legalább 1 hónapig kata-t fizetnie/ ha nem volt ilyen, bármennyi a bevétele akkor is csak 2X25.000.
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
#16
Hello!
Marad annyi nem kell semmit beadni csak ha változtatni akar az hipa alapon.
Válasz idézéssel
#17
Sziasztok! Iparűzésivel kapcsolatban szeretnék kérdezni, mert egyáltalán nem világos számomra a megfogalmazás és sürget az idő. Tavaly alakult katás e.v., bejelentkezéskor bejelöltük a tételest (évi 50eFt ipa). De arról sehol nem olvasok, hogy ha neki 10millió volt az árbevétele, akkor is csak az 50eFt-ot fizeti iparűzésinél? Illetve ha tavaly be lett jelentve, akkor idén január 15-én nem kell beadnom sem változás bejelentőt, sem ipa bevallást, hanem marad tavalyra is és idén is az évi 50eFt? Köszönöm Huh
Válasz idézéssel
#18
Köszönöm szépen !

Elolvasom az áfa törvény erre vonatkozó passzusait.

Szép estét kívánok!

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#19
Az ÁFA törvényben. Az áfához nincs köze annak, hogy kikerült a TAO alól, az áfa alanyi mentesség választása egész évre szól.
Válasz idézéssel
#20
Ivettke ,kérelk írj már nekem erről többet hol tatálok erre valmi olvasható infót.

Köszi,

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#21
Úgy van, ahogyan a főnök mondja!
Válasz idézéssel
#22
Kedves Fórumozó Társaim!

Újra belebonyolódtam a KATA gyönyöreibe vita lakult ki az irodában.

Adott egy alanyi mentes Bt. június 1-vel át lép a KATA alá.
BT.időszakában1.500.000.-Ft volt a bevétele.

KATA időszakára áfa mentesen  4.690.410.-Ft számlázhat ki dec 31-ig , hogy ne lépje át a katát, de valahogyan a vállakozó ezt már októberben átlépte én úgy gondolom ,hogy azzzal a számlával ami érinti az áfát azt már áfásan kell kiállítani.

Főnököm szerint nem .Állítólag beszélt a NAV áfa osztályával és azt mondták neki, hogy nem számít kezdő vállakozónak ezért a folytonosságot kell nézni az áfánál.

Kérdezem én ez lehetséges az áfa törvény hol hivatkozik erre,nála miért nem kell arányosítani?

Köszönöm a felvilágosítást már azt hittem értem a KATA vállakozási formát ,de ezek szerint nem.

Nem értem mi a különbség ha ,mint ev kezdek évközben,vagy mint Bt térek át évközben.

Köszönöm,

Pmarcsi
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
#23
Az adózónáról:
Bt. áttérése katára, illetve kft. áttérése kivára
Tisztelt Szakértő! Egy bt. áttérne katára. Azt hangsúlyozzák mindenhol, hogy a jogutód nélküli megszűnés szabályait kell alkalmazni rá. A kérdés konkrétan a bt. készletére vonatkozna. Mi lesz azzal? Az áttérés előtti zárásban többmilliós készlete van a bt.-nek. Az akkor áfázik vagy mi lesz vele? Erre nem találok sehol semmi választ. Ugyanez a kérdés merül fel a kft.-nél, amely kivára térne át. Köszönöm előre is a válaszát.
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Tisztelt Kérdező!
A Kata hatálya alá történő áttérés azt eredményezi, hogy a cég kikerül a Számviteli törvény hatálya alól. Ettől az időponttól kezdve nem köteles a vagyonát (eszközeit és forrásait) nyilvántartani. Csak bevételi nyilvántartásra kötelezett. A készleteivel kapcsolatban pótlólagos adófizetési kötelezettség nem terheli. Áfát ez a kérdés nem is érint, hiszen a kata alanya is áfaalany. A készletek értékesítése a katás időszakban kisadózói bevételt fog jelenteni, s ha áfafizetésre kötelezett, akkor természetesen áfát is fel kell számítani az értékesítésre.
A Kiva hatálya alá való áttérés szintén nincs kihatással a készletekre és az áfára. A Kiva alanya viszont a Számviteli törvény hatálya alá tartozik, így készleteit nyilván kell tartania a Számviteli törvény előírásai szerint.
Válasz idézéssel
#24
Üdv

Bt áttérésénél TAO -ról KATA-ra  osztalékalap utáni adót kell fizetni ez nagyjából világos nekem . De mi lesz a készletekkel, fizetni kell utána áfát, mintha értékesítette volna a cég ? Nagyjából van 1,3 mft árukészlet . Ahogy olvastam a jogutód nélküli megszűnés szabályai szerint kell eljárni.
Válasz idézéssel
#25
Köszönöm szépen!
Megerősítettél!!
Szép napot!
Válasz idézéssel


Fórumra ugrás:


Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég