Üzenetek: 1,991
Témák: 24
Értékelés:
5
Sziasztok.
Munkaerőkölcsönzés. A nav oldalán az alábbi található: 2015.01.01.-től azokra kell fordított adózást alkalmazni, amelyeknek az áfa tv.szerinti teljesítési időpontja 2015.01.01-re vagy azt követő napra esik.
Na már most szerintem, a 2015.01.11.-i teljesítésű számla már fordított adózású annak ellenére, hogy a munka amit elvégeztek 2014.12.hó. Szerintetek?
Üzenetek: 1,951
Témák: 8
Értékelés:
0
Ivettke, köszönöm szépen a segítséget.
Johanna
Üzenetek: 8,808
Témák: 157
Értékelés:
21
Szia !
Sajna, ha összekaszabolják a vasat, az már félkész termék és az már nem tartozik az eredeti VTSZ alá.
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Üzenetek: 13
Témák: 0
Értékelés:
0
Sziasztok!
Volt már itt ez téma, így gondoltam megosztom az adózónán talált választ. Szerintetek is így van? Ha egy vasat kettévágva adnak el már nem fordított áfás?
Tisztelt Szakértő! Egy társaság fémárukkal foglalkozik. Ad el fémárukat, méretre vágja, és szállítja azokat. Kérdéseim: 1.) A számlán milyen áfakulccsal kell szerepeltetni a vágást, illetve a szállítást, ha például csak köracél (ez fordított áfás) eladása szerepel a számlán, azaz szerepelne a számlán köracél kilogrammos ár, a vágás és a szállítás (másik adószámos társaság részére)? 2.) A számlán szerepel köracél (fordított áfás) és danamid, bronzrudak (ezek normál 27 százalékos áfával). Ebben az esetben hogyan, milyen áfával kell szerepeltetni a vágási díjat; külön-külön, illetve a szállítást (másik adószámos társaság részére)? Válaszát köszönöm.
Tisztelt Kérdező!
Az nem járható út, hogy ha a vevő megmunkált terméket vásárol, akkor az eladó külön számlázza a megmunkálandó terméket (a fordított adózás szerint), s külön a megmunkálást (az egyenes adózás szerint). A valós gazdasági tartalom szerint az ügyletet egységesen kell kezelni, s mivel feltehetően a megmunkált termék – annak értékesítéskori tényleges állapota szerint – már nem esik fordított adózás alá, ezért egészében az egyenes adózás szabályai szerint kell eljárni.
A szállításra is ugyanez vonatkozik, amennyiben mint járulékos költség, beépül az értékesített termék adóalapjába az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontja értelmében.
A kérdésében felsorolt termékekre és szolgáltatásokra egységesen az általános áfa-mérték (27 %) vonatkozik.
Üzenetek: 4,697
Témák: 22
Értékelés:
8
Csöre, Ivettke! Köszönöm szépen a segítséget, meg is csináltam már az önellenőrzést, be is gurítottam, fel is dolgozták, és teljesen jogos, ha a fizetendő áfa soromban változás következik be akkor azt önellenőrizni kell.
Üdv: Mónika!
Üzenetek: 880
Témák: 3
Értékelés:
0
Mónika Írta:Még egyszer feltenném a kérdést, fordított áfá-s ktg. számla ami augusztus hónapra szól, betehetem a IV. negyedévbe szerintetek? Mónika!
Nekem is az a véleményem, mint Csörének.
Ha végig gondoljuk, hogy fordított áfánál mikor lép be az adófizetési kötelezettség, amelyik időpont a leghamarabb következik be az alábbiak közül:
a./ a kézhezvétel napja
b./ a teljesítést követő 15. nap
c./ a számla kifizetésének napja
Ha beraknád az augusztusi számlát a 4. negyedévbe, akkor egy ellenőrzés az adófizetési kötelezettséget megállapíthatja a 3. negyedévben, viszont levonással csak a 4. negyedévben éltél.
Üzenetek: 1,243
Témák: 11
Értékelés:
22
Hello!
Igen forditott adós előleget nem kell bereakni a bevallásba.
Üzenetek: 880
Témák: 3
Értékelés:
0
Johanna!
A fordított adós előleget egyáltalán nem kell szerepeltetni az áfabevallásban, csak a teljes ellenértékről (előleget is tartalmazó) készült számlát.
Valószínű, az alábbiban olvastad, az utolsó mondat:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/forditott_adozas_ala_tartozo_mezogazdasagi_termekek.html">http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101 ... mekek.html</a><!-- m -->
Üzenetek: 1,951
Témák: 8
Értékelés:
0
Szia Mónika!
Szerintem beteheted a IV. negyedévbe, hiszen nem csak fizetendő, hanem levonható adó is lesz egyben (ha egyébként adólevonásra jogosult az ügyfél). Az előző negyedévi bevallásodban nem változna az elszámolandó adó akkor sem, ha önellenőriznél, csak a bevallás belsejében változnának a számok. Én nem olvastam olyat, hogy a fordított adós számla miatt önellenőrizni kéne (lehet, hogy csak én nem?).
Én is szeretnék kérdezni:
-----------------------------
Fordított adós vetőmag ELŐLEG számla (mi vettük) hol szerepel az áfa bevallásban?
Benne lesz a 29. sorban, a 66. sorban, csak a 08-as lapon nem jelentjük, mert nincs mennyiség?
Valahol azt olvastam, hogy majd a végszámlát szerepeltetjük a jelentésben.
Sürgős lenne, köszönöm.
Johanna
Üzenetek: 653
Értékelés:
0
Szia Mónika!
Szerintem nem teheted be, mert ha költségszámla, akkor
te vagy a vevő és a fordított Áfa-t a vevő köteles megfizetni.
Kvázi augusztusi bevallással meg kellett volna fizetned.
Adókötelezettséget keletkeztet, nem pedig csökkenést eredményez
így nem mentesül az önellenőrzés alól.
Én így gondolnám végig és önellenőrzést készítenék.
Üdv.
Csöre
Értékelés:
8
Még egyszer feltenném a kérdést, fordított áfá-s ktg. számla ami augusztus hónapra szól, betehetem a IV. negyedévbe szerintetek?
Értékelés:
8
Nem volt még ilyen esetem: fordított áfá-s költség számlát most hozta az ügyfél és ráadásul III. negyedévre szól. Kp-es. Ez esetben kell önellenőriznem az előző negyedévet vagy betehetem a IV.-be. Azonkívül melyik sorban kell ezt bevallani?
Üzenetek: 256
Témák: 5
Értékelés:
0
Szia Brigitta! Mi az EU-s kp. értékesítést is beütjük a gépbe, és hónap végén a kp-s számlákból készítünk listát.
A programunk olyan, hogy ki tudja gyűjteni az eladott vasárut a kért formátumban, adattartalommal. Hogy mennyire fog működni, még rejtély, mint sok más.
Üdv: Ili
Értékelés:
0
Szia sumama!
Ez a pénztárgépes téma engem is érdekelne.
Eddig mi is minden számlát beütöttünk a pénztárgépbe, de idéntől a fordított áfás számlákat egyenlőre nem ütjük be, mert az áfabevallásban szerepeltetni kell adószámonként, vtsz-enként forintban és kilóban is a termékeket. Namármost, ha be van ütve csak a pénztárgép napi zárása kerül a könyvelésre amiből nem lehet megcsinálni az áfabevallást.
Egyenlőre ezek a számlák külön kerülnek könyvelésre. Még próbálunk rájönni, hogyan lenne a legcélszerűbben ezt kezelni.
Egyébként a TAM-os gyűjtőbe ilyen értékesítéseket is be lehet ütni?
Üzenetek: 10
Értékelés:
0
Sziasztok,
még mindig az acélipari termékekkel van a gondom.
Ha pl. bejön egy vevő, készpénzzel vásárol és tudja egy belföldi cégnek az adószámát, 27%-kal kevesebbért vásárolhat?
Üdv: Ilona
Értékelés:
0
Szép napot! A kp-s számlákat mi beütjük a pénztárgépbe. Van egy gyűjtőnk az EU-s kp-s számlákra. mint TAM.
Beüthetjük ebbe a gyűjtőbe a vas ford. ÁFA-s-at is, vagy külön TAM-os gyűjtőt kell nyitni? Szerintetek?
Üzenetek: 591
Témák: 2
Értékelés:
1
Sziasztok!
Engem ez a "vasas" téma, vevő könyvelői szempontok miatt is elgondolkodtatott. Van néhány építőiparos cégem, akik rendszeres vásárolnak ilyesmit. Az én olvasatomban, a számlák könyvelésén túl, kell majd vezetnem egy excelt, ahol tételesen feltüntetem a részletes számlaadatokat ( szállító, adószám, vtsz szám, stb.), majd ezeket szépen bepötyögöm az aktuális áfa bevallásba. Jól látom?! Hááát, ha ez így van... hurrá!!!!! Ismét csak csökken az adminisztrációs teher. :evil:
Már csak abban reménykedem, hogy erre is kitalál valami ügyességet az RLB. :wink:
Üdv,
Csilla
Jobbat remélve, gyakran jót veszítünk.
Értékelés:
22
Hello!
Számlázni lehet igyis-ugyis,egybe külön.
Csak ha pénzforgalmi elszámolást választott a cég akkor kell megvárni a levonással a kifizetést különben nálad a számla mehet fizetendő és levonhatóba az áfa bevallásba de kell összesiteni mennyi kg/értékű vas lett eladva.
Értékelés:
22
Hello!
Ha olyan vasárú ami fel van sorolva az áfa tv-ben a belföldi termékértékesités forditott lesz persze.
Üzenetek: 189
Értékelés:
0
Sziasztok!
Szerintetek ha Lengyelországból vásárol a magyar cég vasárut majd tovább értékesíti
egy másik magyar cégnek akkor még ez is ford.áfás lesz?
Köszönöm
Értékelés:
0
Sziasztok!
Mivel a vas árába nem építjük be a darabolást,úgy döntöttünk, külön számlázzuk a vasárut ford. ÁFA-val, és külön a darabolást szolgáltatásként 27 %-kal.
Ha nem jó, ez legyen a legnagyobb hibánk, tovább nem foglalkozunk vele.
Értékelés:
0
Sziasztok!
Nálunk is van vasdarabolás. Pont ma volt ilyen és mi külön számlán számláztuk a darabolást áfásan és külön a vasat fordított áfásan.
Ezek szerin akkor nem jól csináltuk?
Erre szerintetek van valami állásfoglalás?
Üzenetek: 1,239
Értékelés:
0
Sziasztok!
Akkor vigyázzatok, ha a terméket szolgáltatással együtt értékesítitek, mert ilyenkor a szolgáltatás áfáját veszi fel az áru is.
Pl. nálunk a mezőgazdaságban ha elvetettük a fordított áfás vetőmagot, azaz egy számlán van kiállítva a vetés és a vetőmag, akkor csak áfásan lehet értékesíteni a vetőmagot is.
De a NAV szerint, ha nincs is egy számlán, hanem megveszi a magot, később ugyanaz a mag értékesítő adja hozzá a vetési szolgáltatást, már ebben az esetben is áfás a mag...
Üdv. eragka
Értékelés:
0
Sziasztok! A vevők kérésére vas darabolást is vállalunk, melyért külön díjat számolunk fel.Ebben az esetben ez szolgáltatás 27%-kal, vagy fordított ÁFA-s?
Gondolok a postaköltségre, ha külön számlázzák, nem áruhoz kapcsolom, ha az áruval egy számlán van, akkor az áru értékében szerepeltetem.
Üzenetek: 120
Témák: 1
Értékelés:
0
Olvasgatok a témában, értékesítésnél is fordatott áfa lép be. Így nyilatkoztatni kell majd a partnert a vállalkozónak.
|