A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA tv.-fordított adózás
Hát azért még olyan nyugodt én nem vagyok, mert én meg a HVG-ből olvastam a Tv.-t, de az is lehet hibás :roll:

Komolyra fordítva a szót jó étvágyat, nyugodtan ebédeljetek, ettől aztán meg pláne. Majd " kikristályosodik "

Még biztos lesz egy-két sok magyarázat erre is.

Puszi
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
:oops: Kicsi!
Én az Apech hivatalos állásfoglalását szó szerint,még a helyesírási hibát is! belemásoltam a kérdésembe ,ahol szó szerint az ADÓFIZETÉSI kötelezettség szó szerepel.Ettől kaptam frászt!De a 15-ét változatlan nem értem.Már megint valami új analitika?
Egyébként angyal vagy,hogy gyorsan válaszoltál,most már tudok ebédelni! Puszi: Cirmi
Válasz idézéssel
Szia Cirmikém !

Az ÁFA 60.§ (1) "csak " azt mondja, hogy az általad felsorolt eseteket figyelembevéve a fizetendő adót meg kell állapítani.

Vallani és fizetni változatlan módón kell, kivéve az EVÁ-sok a fordított adó miatti ÁFA-t, de azt évente csak egyszer kell vallani és fizetni is.

Puszi
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !

Kicsi
Válasz idézéssel
:twisted:
"A fordított adózással érintett ügyletek esetében a beszerző,igénybevevő adóalany adófizetési kötelezettsége az új Áfa tv. 60§ (1)bek.alapján abban az időpontban keletkezik,amelyik az alábbi időpontok közül leghamarabb következik be:
-az ügylet teljesítését tanúsító számla kézhezvétele
-az ellenérték megtérítése
-a teljesítést követő hó 15.napján.
A beszerző,igénybevevő adóalany köteles a fizetendő adót a bevallásában beállítani,azonban a fizetendő adót a levonási jog általános feltételei szerint levonásba is helyezheti."

:roll: Kérdés:
- számla kézhezvétele -kettős könyvvitel,havi bevalló
-ellenérték megtérítése - egyszeres,havi bevalló
-Mi van 15.-én? Áfát eddig 20.-ra kellett fizetni!
Az utolsó bekezdés magyartalansága - a ba és -ban nem ismerete azt jelzi,hogy a jogszabály fogalmazója az általános alsó tagozatát sem végezte el,de mit csináljak az éves,Isten ne adja negyedéves Áfással? Fizessen 15!!!-re vagy ráér jövő év jan.20-al rendezni a dolgait?
Vagy az én figyelmemet kerülte el valami? Kérlek mondjátok meg!!!
Válasz idézéssel
Szia Maresz!

Vicc, de jól érted!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
gajda Írta:Fordított Áfa alá tartozik még:
-riasztórendszerek felszerelése, javitása, karbantartása
- lealapozott gépek szerelése, karbantartása, javitása

Sziasztok!
Eddig azt hittem legalább ebben tisztán látok, de ma este rájöttem még sem.
A 2008 táor szerint 8020 Biztonsági rendszer szolgáltatás
E szerint ide tartozik a biztonsági rendszer távfelügyelete beleértve telepítés és karbantartás.

Nem ide tartozik az a telepítés karbantartás amely távfelügyelet nélkül végzik.Az 4321 villanyszerelés.

Tehát ha távfelügyelettel együtt kötik a szerelést és karbantartást akkor nem fordított.
Ha a szereléskor nem kér felügyeletet akkor pedig forditottan adózik.

Jól értelmeztem?! :evil:
Maresz
Válasz idézéssel
Akkor szerintem felszámíttatom az áfa-t kiadjuk úgy, és majd meglátjuk. Köszönöm a segítséget.Gabi
Válasz idézéssel
Olvassátok el az apeh legújabb tájékoztatóját (2008.01.07.) Az eva alanyok kitárgyalása előtt (a tájékoztató közepe után) konkrétan ir az alanyi mentesekről.
Szerintem az egyértelmű.
Maresz
Válasz idézéssel
Szia Maresz!
Én is úgy gondolom, ahogy te, de azért röhej nem, hogy még az állásfoglalás sem egyértelmű legalábbis ezen a téren. És hogy nem csak nekem nem az tuti, mert ktg.vet intézmények pénzügyi vezetői is csak tippelnek.
Mindegy 14-én megyek áfa fejtágításra, erre rá fogok kérdezni, és ha hallok vmit úgyis megosztom veletek.
Válasz idézéssel
gyocsine Írta:Akkor egy sima nem alanyi alapítvány akkor most fordított vagy nem?
Kész vagyok

Szerintem akkor lehet alkalmazni a fordított adózást, ha az igénybe vett szolgáltatásra felszámított áfát visszaigényelhetné, ha nem mindenképpen át kell háritani rá az áfát.
Maresz
Válasz idézéssel
Akkor egy sima nem alanyi alapítvány akkor most fordított vagy nem?
Kész vagyok
Válasz idézéssel
Balázs Írta:Sziasztok!
De mi van szerintetek, ha az alapítvány, ktgvetési intézmény a 85. par. alá tartozik, de válaszotta az alanyi mentességet is. Merthogy a 85. par. a közszolgáltatói tevékenységek mentességéről szól, a vállalkozási tevékenységére tekintettel pedig választotta az alanyi mentességet.

Bocsi ha nem voltam egyértelmű. Én a fennt leirt variációra gondoltam kapásból.
Maresz
Válasz idézéssel
Sziasztok!
De mi van szerintetek, ha az alapítvány, ktgvetési intézmény a 85. par. alá tartozik, de válaszotta az alanyi mentességet is. Merthogy a 85. par. a közszolgáltatói tevékenységek mentességéről szól, a vállalkozási tevékenységére tekintettel pedig választotta az alanyi mentességet.
Válasz idézéssel
Tessék tudtam én, hogy megint van valami. Alapítványnak akkor fordított. Egy napnak 100 órából kellenne állnia hogy ezt mind ki lehessen silabizálni. Köszönöm a figyelmeztetést Gabi
Válasz idézéssel
Tessék tudtam én, hogy megint van valami. Alapítványnak akkor fordított. Egy napnak 100 órából kellenne állnia hogy ezt mind ki lehessen silabizálni. Köszönöm a figyelmeztetést Gabi
Válasz idézéssel
Sajnos van csavar : az Apeh jan.8-i tájékoztató 11. bekezdésben az irta, hogy az Áfa tv. 85-86. § alá tartozó szervezeteknek számlázol (ktsv. szervek, bankok .) a fordított áfát alkalmazni kell, de ha alanyi mentesnek számlázol, akkor a tavalyi módon kell eljárni.
Klári (Gugu) figyelt fel erre, az Apeh- szövegben erről van szó !
Válasz idézéssel
Maresz!

Köszönöm. Én is okoskodtam, csak már nem merek mondani senkinek semmit, mert hátha van valahol egy kis csavar amit nem vettem észre. Köszönöm. Gabi
Válasz idézéssel
gyocsine Írta:Sziasztok!

ALanyi mentesnek, vagy tárgyi mentesnek, alapítványnak kell holnap épültegépész szerelésről holnap számlázni. Ezeknél nem alkalmazandó a fordított adózás? Szerintem nem. Egy kis segítség jól jönne. Gabi

Szerintem mivel ők nem jogosultan áfa levonásra, áfásan kell számlázni, tehát nem szabad rá alkalmazni a forditott adózást.
A segédletekben van forditott áfa nyilatkozat amit ki lehet töltetni azzal akinek forditottan számlázol, amelyben nyilatkozik, hogy jogosult a ford.adózásra.
Maresz
Válasz idézéssel
Sziasztok!

ALanyi mentesnek, vagy tárgyi mentesnek, alapítványnak kell holnap épültegépész szerelésről holnap számlázni. Ezeknél nem alkalmazandó a fordított adózás? Szerintem nem. Egy kis segítség jól jönne. Gabi
Válasz idézéssel
Szia Nelli!

A 2007-ben megkezdett és 2008-ban befejeződő kivitelezés végszámláját abban az esetben kell Áfásan szálázni, ha 2007-ben volt részszámla, vagy előleg. Ez alól lehet közösen a megrendelővel felmentést kérni, ha a 2008-as mód (fordított) kedvezőbb a feleknek.

Ha ilyen nem volt, csak a kivitelezés folyt, akkor fordítottan kell adózni 2008-ban.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Közben beszélgettem ismerőssel és azt mondta, hogy kell vizsgálni a fordított adózásnál a számla befogadónál vagyis megrendelőnél, hogy milyen tevékenységgel kapcsolatban kapja /pl. új vagy régi épület takarítása/ és akkor helyezheti levonásba is a fizetendő áfát.

Tudtok ezzel kapcsolatban mondani valamit?
Válasz idézéssel
APEH állásfoglalás utolsó fordulata:

"Amennyiben olyan ügylethez történt előlegfizetés, vagy részteljesítés 2007. december 31-ig bezárólag, mely 2008. január 1-jétől fordított adózás hatálya alá tartozik, úgy az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése értelmében még a teljes ügyletre az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvényt (továbbiakban: régi Áfa-törvény) kell alkalmazni, vagyis nem kell fordítottan adózni sem az előleg, sem a teljesítés után, még akkor sem, ha a teljesítés 2007. december 31-e után következik be. Ugyanakkor az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben az új Áfa-törvény rendelkezései valamennyi érintett félre együttesen és összességében kedvezőbbek, mint a régi Áfa-törvény, akkor az új Áfa-törvény rendelkezéseit lehet alkalmazni. Azonban ennek feltétele, hogy a felek erről a döntésről írásban nyilatkozzanak, mely nyilatkozatnak 2008. február 15-ig az állami adóhatóság illetékes szervéhez be kell érkeznie. "

Komolyan mondom, kész vagyok!
Ez a bekezdés most arról szól, hogy a 2007. évi részteljesítéseket (előlegeket) mostmár úgy kell hagyni, ahogy volt, kivéve ha kedvezőbb lenne a fordított adózás?
Vagy arról, hogy ami kivitelezés tavaly megkezdődött, az mostmár a befejezéséig áfás maradhat, ha az a kedvezőbb?
Vagy mostmár túlbonylítom és semmitse értek?
Válasz idézéssel
Gyöngy Írta:Még nem csináltam fordított áfázást, de úgy gondolom, hogy a szolgáltató az általa beszerzett anyagok egyéb tev.szolg.költségek áfáját levonásba helyezheti.

Szerintem is. Hiszen ennek is levonod az áfáját.
Maresz
Válasz idézéssel
Még nem csináltam fordított áfázást, de úgy gondolom, hogy a szolgáltató az általa beszerzett anyagok egyéb tev.szolg.költségek áfáját levonásba helyezheti.
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Segítséget kérnék Tőletek. Voltam előadásokon a fordított adózással kapcsolatban, de a bevallással kapcsolatban részletesen sehol nem foglalkoztak. Igy most elakadtam. Pl. Takarítással foglalkozó társas vállalkozó egy másik társas vállalkozónál dolgozik. Leszámlázza a szolgáltatást mentesen, vagyis a megrendelő fizeti az áfát.
A megrendelő az áfabevallásában fizetendő és levonható áfaként állítja be a számlá áfáját?
A szolgáltatónak az összes, erre vonatkozó számlája nem lehet áfás, szintén mentesen kapja?
Mert ha nem fizet, nem is vonhat le áfát. Jól gondolom?

Köszi segítségeteket.
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 5 Vendég