Üzenetek: 1,999
Témák: 8
Értékelés:
2
Hát azért még olyan nyugodt én nem vagyok, mert én meg a HVG-ből olvastam a Tv.-t, de az is lehet hibás :roll:
Komolyra fordítva a szót jó étvágyat, nyugodtan ebédeljetek, ettől aztán meg pláne. Majd " kikristályosodik "
Még biztos lesz egy-két sok magyarázat erre is.
Puszi
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !
Kicsi
Üzenetek: 829
Témák: 5
Értékelés:
2
:oops: Kicsi!
Én az Apech hivatalos állásfoglalását szó szerint,még a helyesírási hibát is! belemásoltam a kérdésembe ,ahol szó szerint az ADÓFIZETÉSI kötelezettség szó szerepel.Ettől kaptam frászt!De a 15-ét változatlan nem értem.Már megint valami új analitika?
Egyébként angyal vagy,hogy gyorsan válaszoltál,most már tudok ebédelni! Puszi: Cirmi
Üzenetek: 1,999
Témák: 8
Értékelés:
2
Szia Cirmikém !
Az ÁFA 60.§ (1) "csak " azt mondja, hogy az általad felsorolt eseteket figyelembevéve a fizetendő adót meg kell állapítani.
Vallani és fizetni változatlan módón kell, kivéve az EVÁ-sok a fordított adó miatti ÁFA-t, de azt évente csak egyszer kell vallani és fizetni is.
Puszi
Azért ne feljetsd el, hogy az Életben vannak csodálatos dolgok is !
Kicsi
Üzenetek: 829
Témák: 5
Értékelés:
2
:twisted:
"A fordított adózással érintett ügyletek esetében a beszerző,igénybevevő adóalany adófizetési kötelezettsége az új Áfa tv. 60§ (1)bek.alapján abban az időpontban keletkezik,amelyik az alábbi időpontok közül leghamarabb következik be:
-az ügylet teljesítését tanúsító számla kézhezvétele
-az ellenérték megtérítése
-a teljesítést követő hó 15.napján.
A beszerző,igénybevevő adóalany köteles a fizetendő adót a bevallásában beállítani,azonban a fizetendő adót a levonási jog általános feltételei szerint levonásba is helyezheti."
:roll: Kérdés:
- számla kézhezvétele -kettős könyvvitel,havi bevalló
-ellenérték megtérítése - egyszeres,havi bevalló
-Mi van 15.-én? Áfát eddig 20.-ra kellett fizetni!
Az utolsó bekezdés magyartalansága - a ba és -ban nem ismerete azt jelzi,hogy a jogszabály fogalmazója az általános alsó tagozatát sem végezte el,de mit csináljak az éves,Isten ne adja negyedéves Áfással? Fizessen 15!!!-re vagy ráér jövő év jan.20-al rendezni a dolgait?
Vagy az én figyelmemet kerülte el valami? Kérlek mondjátok meg!!!
Üzenetek: 8,810
Témák: 157
Értékelés:
21
Szia Maresz!
Vicc, de jól érted!
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Üzenetek: 759
Témák: 7
Értékelés:
1
gajda Írta:Fordított Áfa alá tartozik még:
-riasztórendszerek felszerelése, javitása, karbantartása
- lealapozott gépek szerelése, karbantartása, javitása
Sziasztok!
Eddig azt hittem legalább ebben tisztán látok, de ma este rájöttem még sem.
A 2008 táor szerint 8020 Biztonsági rendszer szolgáltatás
E szerint ide tartozik a biztonsági rendszer távfelügyelete beleértve telepítés és karbantartás.
Nem ide tartozik az a telepítés karbantartás amely távfelügyelet nélkül végzik.Az 4321 villanyszerelés.
Tehát ha távfelügyelettel együtt kötik a szerelést és karbantartást akkor nem fordított.
Ha a szereléskor nem kér felügyeletet akkor pedig forditottan adózik.
Jól értelmeztem?! :evil:
Maresz
Üzenetek: 188
Témák: 12
Értékelés:
0
Akkor szerintem felszámíttatom az áfa-t kiadjuk úgy, és majd meglátjuk. Köszönöm a segítséget.Gabi
Értékelés:
1
Olvassátok el az apeh legújabb tájékoztatóját (2008.01.07.) Az eva alanyok kitárgyalása előtt (a tájékoztató közepe után) konkrétan ir az alanyi mentesekről.
Szerintem az egyértelmű.
Maresz
Üzenetek: 2,629
Témák: 9
Értékelés:
0
Szia Maresz!
Én is úgy gondolom, ahogy te, de azért röhej nem, hogy még az állásfoglalás sem egyértelmű legalábbis ezen a téren. És hogy nem csak nekem nem az tuti, mert ktg.vet intézmények pénzügyi vezetői is csak tippelnek.
Mindegy 14-én megyek áfa fejtágításra, erre rá fogok kérdezni, és ha hallok vmit úgyis megosztom veletek.
Értékelés:
1
gyocsine Írta:Akkor egy sima nem alanyi alapítvány akkor most fordított vagy nem?
Kész vagyok
Szerintem akkor lehet alkalmazni a fordított adózást, ha az igénybe vett szolgáltatásra felszámított áfát visszaigényelhetné, ha nem mindenképpen át kell háritani rá az áfát.
Maresz
Értékelés:
0
Akkor egy sima nem alanyi alapítvány akkor most fordított vagy nem?
Kész vagyok
Értékelés:
1
Balázs Írta:Sziasztok!
De mi van szerintetek, ha az alapítvány, ktgvetési intézmény a 85. par. alá tartozik, de válaszotta az alanyi mentességet is. Merthogy a 85. par. a közszolgáltatói tevékenységek mentességéről szól, a vállalkozási tevékenységére tekintettel pedig választotta az alanyi mentességet.
Bocsi ha nem voltam egyértelmű. Én a fennt leirt variációra gondoltam kapásból.
Maresz
Üzenetek: 2,629
Témák: 9
Értékelés:
0
Sziasztok!
De mi van szerintetek, ha az alapítvány, ktgvetési intézmény a 85. par. alá tartozik, de válaszotta az alanyi mentességet is. Merthogy a 85. par. a közszolgáltatói tevékenységek mentességéről szól, a vállalkozási tevékenységére tekintettel pedig választotta az alanyi mentességet.
Értékelés:
0
Tessék tudtam én, hogy megint van valami. Alapítványnak akkor fordított. Egy napnak 100 órából kellenne állnia hogy ezt mind ki lehessen silabizálni. Köszönöm a figyelmeztetést Gabi
Értékelés:
0
Tessék tudtam én, hogy megint van valami. Alapítványnak akkor fordított. Egy napnak 100 órából kellenne állnia hogy ezt mind ki lehessen silabizálni. Köszönöm a figyelmeztetést Gabi
Üzenetek: 1,155
Értékelés:
0
Sajnos van csavar : az Apeh jan.8-i tájékoztató 11. bekezdésben az irta, hogy az Áfa tv. 85-86. § alá tartozó szervezeteknek számlázol (ktsv. szervek, bankok .) a fordított áfát alkalmazni kell, de ha alanyi mentesnek számlázol, akkor a tavalyi módon kell eljárni.
Klári (Gugu) figyelt fel erre, az Apeh- szövegben erről van szó !
Értékelés:
0
Maresz!
Köszönöm. Én is okoskodtam, csak már nem merek mondani senkinek semmit, mert hátha van valahol egy kis csavar amit nem vettem észre. Köszönöm. Gabi
Értékelés:
1
gyocsine Írta:Sziasztok!
ALanyi mentesnek, vagy tárgyi mentesnek, alapítványnak kell holnap épültegépész szerelésről holnap számlázni. Ezeknél nem alkalmazandó a fordított adózás? Szerintem nem. Egy kis segítség jól jönne. Gabi
Szerintem mivel ők nem jogosultan áfa levonásra, áfásan kell számlázni, tehát nem szabad rá alkalmazni a forditott adózást.
A segédletekben van forditott áfa nyilatkozat amit ki lehet töltetni azzal akinek forditottan számlázol, amelyben nyilatkozik, hogy jogosult a ford.adózásra.
Maresz
Értékelés:
0
Sziasztok!
ALanyi mentesnek, vagy tárgyi mentesnek, alapítványnak kell holnap épültegépész szerelésről holnap számlázni. Ezeknél nem alkalmazandó a fordított adózás? Szerintem nem. Egy kis segítség jól jönne. Gabi
Üzenetek: 8,810
Témák: 157
Értékelés:
21
Szia Nelli!
A 2007-ben megkezdett és 2008-ban befejeződő kivitelezés végszámláját abban az esetben kell Áfásan szálázni, ha 2007-ben volt részszámla, vagy előleg. Ez alól lehet közösen a megrendelővel felmentést kérni, ha a 2008-as mód (fordított) kedvezőbb a feleknek.
Ha ilyen nem volt, csak a kivitelezés folyt, akkor fordítottan kell adózni 2008-ban.
Üdv: Klári
Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Üzenetek: 112
Témák: 44
Értékelés:
0
Közben beszélgettem ismerőssel és azt mondta, hogy kell vizsgálni a fordított adózásnál a számla befogadónál vagyis megrendelőnél, hogy milyen tevékenységgel kapcsolatban kapja /pl. új vagy régi épület takarítása/ és akkor helyezheti levonásba is a fizetendő áfát.
Tudtok ezzel kapcsolatban mondani valamit?
Üzenetek: 75
Témák: 2
Értékelés:
0
APEH állásfoglalás utolsó fordulata:
"Amennyiben olyan ügylethez történt előlegfizetés, vagy részteljesítés 2007. december 31-ig bezárólag, mely 2008. január 1-jétől fordított adózás hatálya alá tartozik, úgy az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése értelmében még a teljes ügyletre az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvényt (továbbiakban: régi Áfa-törvény) kell alkalmazni, vagyis nem kell fordítottan adózni sem az előleg, sem a teljesítés után, még akkor sem, ha a teljesítés 2007. december 31-e után következik be. Ugyanakkor az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben az új Áfa-törvény rendelkezései valamennyi érintett félre együttesen és összességében kedvezőbbek, mint a régi Áfa-törvény, akkor az új Áfa-törvény rendelkezéseit lehet alkalmazni. Azonban ennek feltétele, hogy a felek erről a döntésről írásban nyilatkozzanak, mely nyilatkozatnak 2008. február 15-ig az állami adóhatóság illetékes szervéhez be kell érkeznie. "
Komolyan mondom, kész vagyok!
Ez a bekezdés most arról szól, hogy a 2007. évi részteljesítéseket (előlegeket) mostmár úgy kell hagyni, ahogy volt, kivéve ha kedvezőbb lenne a fordított adózás?
Vagy arról, hogy ami kivitelezés tavaly megkezdődött, az mostmár a befejezéséig áfás maradhat, ha az a kedvezőbb?
Vagy mostmár túlbonylítom és semmitse értek?
Értékelés:
1
Gyöngy Írta:Még nem csináltam fordított áfázást, de úgy gondolom, hogy a szolgáltató az általa beszerzett anyagok egyéb tev.szolg.költségek áfáját levonásba helyezheti.
Szerintem is. Hiszen ennek is levonod az áfáját.
Maresz
Üzenetek: 71
Témák: 0
Értékelés:
0
Még nem csináltam fordított áfázást, de úgy gondolom, hogy a szolgáltató az általa beszerzett anyagok egyéb tev.szolg.költségek áfáját levonásba helyezheti.
Üzenetek: 112
Témák: 44
Értékelés:
0
Sziasztok!
Segítséget kérnék Tőletek. Voltam előadásokon a fordított adózással kapcsolatban, de a bevallással kapcsolatban részletesen sehol nem foglalkoztak. Igy most elakadtam. Pl. Takarítással foglalkozó társas vállalkozó egy másik társas vállalkozónál dolgozik. Leszámlázza a szolgáltatást mentesen, vagyis a megrendelő fizeti az áfát.
A megrendelő az áfabevallásában fizetendő és levonható áfaként állítja be a számlá áfáját?
A szolgáltatónak az összes, erre vonatkozó számlája nem lehet áfás, szintén mentesen kapja?
Mert ha nem fizet, nem is vonhat le áfát. Jól gondolom?
Köszi segítségeteket.
|