A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA tv.-fordított adózás
Sziasztok!

Segítsetek légyszíves!

Eddig még nem volt dolgom fordított áfával. 2015.01.01-től az egyes acélipari termékeknél fordított áfa lép be. Addig eljutottam, hogy ha beszerzem az anyagot, akkor én fizetem az áfát és visszaigényelni csak akkor lehet ha kiegyenlítettem a számlát. De nem tudom, hogy mi a helyzet ha ezeket az acélipari termékeket beépítem pl. teherautóba és így kerül kiszámlázásra. Ilyenkor ezeket az anyagokat nekünk is fodított áfával kell kiállítani, vagy simán áfásan? Az áfa bevallásba gondolom külön sorban kell szerepeltetnem. Mire kell még külön figyelni?

Előre is köszönöm: Mariann
Válasz idézéssel
Sziasztok! Nálunk is hasonló a helyzet, rengeteg vevő, sokféle áru. Olyan számlázó programunk van, ki tudta gyűjteni, hogy 2014-ben ki vásárolt olyan vasárut, ami fordított ÁFA-s lesz. Ezeknek a vevőknek küldtünk ki nyilatkozatot /kb. 400 db!!!!/. Ha visszaérkezik a nyilatkozat, a vevőtörzsben jelezzük, kaphat-e ford. ÁFA-san vagy nem. Aki nem küldi vissza, vagy nem kap árut, vagy ÁFA-val számlázzuk. /Külön szállítólevél, külön számlatömb, amin csak a vasáru szerepel./ És akkor még ott van a másik buktató, hogy menet közben nem törölte-e a NAV az adószámot? Mielőtt kiszolgáljuk a vevőt nézzük meg a NAV honlapon, vagy ha nyilatkozott, hogy a változást jelenti, a felelősség őt terheli? Szerintetek ez jó lesz így?
Ez a nagy admin. csökkentés, az EKÁER-ről ne is beszéljünk.
Üdv: Ili
Válasz idézéssel
Szia Alba!
Köszi a választ. Mi kisker cégként beszerzők és értékesítők vagyunk. A beszerzés oldaláról nincs is gond, mi is megkaptuk a nyilatkozatokat a nagyker cégektől,visszaküldtük majd ennek megfelelően fognak számlázni. Csak az értékesítés oldalával kapcsolatban jó volna valami útmutató, ami megkönnyíthetné a gyakorlati alkalmazását. Nagyon sokféle a vevőkör, nagyon sok magánszemély, sokféle cég. Nem tudom, hogy lehetne mindenkit nyilatkoztatni. A sokféle termékből az egyiket áfásan a másikat áfa nélkül. stb. Elméletben az ember tudja mit kéne csinálni, de ezt a gyakorlatban megvalósítani nehéz lesz.
Válasz idézéssel
Szia! A mi cégünk vásároló. Az fémáru eladó cégtől kaptunk egy nyilatkozatot, amit ki kellett töltenünk. A nyilatkozatban az áfával kapcsolatban voltak kérdések, az áfa alanyiságról kellett nyilatkozni és cégszerűen aláírni. Nyilatkozatunk alapján fognak megfelelő számlát kiállítani 2015-től.
A l b a

Válasz idézéssel
Sziasztok!

Sajnos minket is utolért a fordított áfa 2015-től egyes betonacél termékek értékesítése kapcsán. Nem tudom, hogy érint-e valakit, csak a tanácsotokat szeretném kérni, hogy hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani a dolgot. Ugyanis kisker cégről van szó, ami nagyon sokféle terméket árul cégeknek, magánszemélynek, lakosságnak stb. Elég sok a napi forgalma, két üzlete is van és jó pár termék beleesik a fordított áfába. Szerintetek az jó megoldás, hogyha a vevő adószámában a 9. szám 2 vagy 3 akkor automatikusan fordított áfás számlát állítanak ki és a többi esetben pl. magánszemély vevő esetén nyilatkoztatják is a vevőt, hogy milyen minőségben fogadja be a számlát és rendesen áfásan számláznak? A lényeg, hogy ezeket a termékeket ki kell gyűjteni és teljesen külön kezelni? Eddig minden kp számlát beütöttek a pénztárgépbe, de értelemszerűen ezeket már nem lehet és teljesen külön kell számlázni. Kivéve, ha magánszemélynek, mert akkor rendesen mint eddig. Szegény pénztárosok, nem irigylem őket.
Egyéb érdekességek is vannak pl.azokat a termékeket, melyeket nem kilóban veszünk és adunk el, hogyan fogom a bevallásban kilónként feltüntetni. Dehát erre csak kialakul valami megoldás.
Szóval aki ugyancsak érintett, attól szívesen fogadok valami jó tanácsot.
Válasz idézéssel
Sziasztok,
csatolok az acélipari termékek FAD-os értékesítéshez egy anyagot:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/data/cms350340/Tajekoztato_a_betonacel_ertekesites_forditott_adozasarol_2014.11.07.pdf">http://www.nav.gov.hu/data/cms350340/Ta ... .11.07.pdf</a><!-- m -->
Üdv: Ilona
Válasz idézéssel
Sztem kell, mert honnan tudod, hogy a vevő alanyi mentes-e vagy egyéb?
Válasz idézéssel
Sziasztok! Kaptunk megint egy klassz feladatot, már tényleg nem tudják, mit találjanak ki.
2010-ben építkezett a cég és a fordított adózók által kiállított számla mellé az építőknek kellett egy nyilatkozatot adniuk,hogy a 2007. évi ....ÁFA tv. 142 par. alapján a vevőnek kell felszámítani az ÁFA-t. Remélem ezt most nem kell, vagy a vasárut külön számlázzuk és a szlára ráírjuk? Tudtok erről valamit ?
Üdv: Ili
Válasz idézéssel
azzal, hogy levonta a beruházások után az ÁFA-t, azzal sztem sincs baj
Válasz idézéssel
Első rendeltetésszerű használatba vétel óta 2 év nem telt el, akkor ÁFA-s

"rendeltetésszerű használatbavétel"

itt ugye az a kérdés, hogy mit nevezünk "rendeltetésszerűnek"?
Mert előtte romos épület volt, ami vajon alkalmas volt-e nagyker. raktárnak?

Ha nem telt ez a 2 év, akkor NEM FORDÍTOTT AZ ÁFA!
Válasz idézéssel
Szia Abdul,
az előzetes Áfa levonását a törvény csak a lakóingatlanok vonatkozásában tiltja a 124. § (1).
Szrintem a 135. § (2) bekezdése b) pontja szerinti kiigazítást kell elvégezned utólagos!
Üdv
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Van egy kis pánik hangulat rajtam. :oops:
Egyik nagykereskedő ügyfelünk (áfás tevékenységhez )vett egy ingatlant 2éve magánszemélytől (rajta egy "romos" épülettel).
Az elmúlt évben értéknövelő beruházásokat hajtott végre, telephelyét itt alakította ki. Most adóoptimalizálás végett a cég eladja az ingatlant a cég magánszemély tulajdonosának.Kell e áfát számítani az eladási árra? Van a beruházások áfáját érintő bármiféle korrekciós kötelezettsége?
A ingatlan értékesítés fő szabály szerint áfa mentes, a cég nem él adókötelessé tételi jogával.
Az értéknövelő beruházások után levonta a cég az áfát...!!? :oops:
Help please!
Válasz idézéssel
Hello!
A forditott adózásnál a teljesitést a 60§ tartalmazza amelyik elöbb bekövetkezik.

60. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha adófizetésre a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalany kötelezett, a fizetendő adót
a) az ügylet teljesítését tanúsító számla vagy egyéb okirat kézhezvételekor, vagy
b) az ellenérték megtérítésekor, vagy
c) a teljesítést követő hónap tizenötödik napján

kell megállapítani.

(2) Az (1) bekezdésben felsoroltak közül az alkalmazandó, amely a leghamarabb következik be

Már van ilyen egyes mezőgazd. termékeknél a 1465-nél a 08 lapon vannak az adatok majd lesz a 1565-be is ilyen,a szoftverben meg vagy tudja vagy nem például az RLB-be be lehet állitani forditott-mezőgazdasági és meglehet adni vtsz meg mennyi kg stb.
Válasz idézéssel
Kedves AktaFórum!

Az acélipari termékeket beszerző adóalany havi/negyedéves bevalló, hó/negyedév végén teljesít (tényleges beérkezés, a szállítólevélen a hó végi dátum szerepel) a szállító, a számla kiállításának a kelte és a számla átvétele áthúzódik
a következő hónapra/negyedévre! A törvényből az következik, a számla beérkezése a döntő, a fordított adózásnál!
Az acélipari termékeket beszerző adóalany:
- termékértékesítő adószámáról,
- a termékértékesítés teljesítési napjáról, valamint
- a beszerzett termék (VTSZ) ezer forintra kerekített összegéről és a kilogrammban meghatározott mennyiségéről adatot kell szolgáltasson havi/negyedéves bevallásban?
A szoftver beállításánál erre az információra is szükségünk lenne?
W. Ilona
Válasz idézéssel
Ilona!

Igen,
nem olvastam kivételt ezzel kapcsolatban.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Kedves AktaForum tagok!
A fordított adózás 2015.01.01-től az acélipari termékekre is vonatkozik. A kérdésem az lenne,
hogy a 2014.12.31-én készleten lévő acélipari termékekre is fordított adós számlát kell kiállítani, nyilván az adóalanyok vonatkozásában!
Köszönet a válaszokért.
W. Ilona
Válasz idézéssel
Felhívtam a tájékoztatást, nem kell az előlegszámlát berakni, mg. fordított áfánál az előlegszámla nem keletkeztet adókötelezettséget.
Válasz idézéssel
Nándi!
Nekem is van egy fordított számlám vetőmag előlegről (végszámla még nincs). A placebo által feltett tájékoztatót én úgy értelmezem, hogy az előleg számlát nem kell beállítani fordítottként az áfabevallásba, hanem a tényleges teljesítéskor a végszámla összegét. Te hogyan értelmezed??
Válasz idézéssel
Nekem épitőiparos forditott számlám volt régebben. Úgy gondolom itt is ki kell állítani a végszámlát a tényleges helyzetről, majd hivatkozva az előlegszámlára azt levonni.
Az ÁFA bevallásba pedig a tényleges teljesítésnek megfelelően kerül.
Válasz idézéssel
Hello!
Talán van benne valami okosság

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/forditott_adozas_ala_tartozo_mezogazdasagi_termekek.html">http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101 ... mekek.html</a><!-- m -->
Válasz idézéssel
És hogy valljam be, amikor az előleg számla nagyobb vagy egyenlő a végszámlával, ergo a végszámla összege nulla. 8O
Ezért álltam meg. :roll:
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Nekem nincs gabonásom, de én ugy tudom hogy a fordított ÁFÁ-nál előleget nem kell vallani, csak majd a végszámla kibocsátásakor.
Válasz idézéssel
Valaki? 8O
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Újabb probléma mezőgazdaságnál! Búza vetőmagra előleget fizetett a vállalkozó,ki is számlázták fordított Áfával. Az előleg számlán nincs mennyiség, csak a megnevezés és összeg, meg, hogy fordított Áfa hatálya alá tartozik. Amikor elhozzák a vetőmagot, akkor kiállítják a számlát. Ezzel nem is lenne gond, ha az előlegszámla és a végszámla egyezne. Ugyanis ha nem hozza el a teljes mennyiséget akkor csak egy részét számlázzák ki. Ilyenkor, hogy állítsam be a bevallásba, hiszen a tételes bevallást nem tudom kitölteni.
Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel
Építőipari kivitelezést. Közben annyi változás van, hogy a másik cég könyvvizsgálója beszélt a NAV-val és nekünk volt igazunk, mert nem csak tárgyi mentes tevékenységet folytat és alanyi mentes egyéb tevékenység tekintetében.
Sziasztok,Nándi
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég