Üzenetek: 460
Témák: 0
Értékelés:
0
ismét csak hangosan gondolkodom...
tehát ott van a 147. §, ami szó szerint:
147. § (1) E törvény egyéb rendelkezéseitől függetlenül adófizetésre kötelezett az, aki (amely) számlán áthárított adót, illetőleg a 83. §-ban meghatározott százalékértéket tüntet fel.
(2) Az adót a számlán a termék értékesítőjeként, szolgáltatás nyújtójaként szereplő személy, szervezet fizeti, kivéve, ha kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a számlán más tüntette fel jogosulatlanul az (1) bekezdésben említett adatokat.
tehát ha a szolgáltató a kibocsátott számláján feltünteti a %-ot, ő fizet, ha nem akkor az igénybevevő? :?
Üzenetek: 4
Értékelés:
0
NOVILL Írta:FYGureot és Vicus, köszi! Akkor adószám dönti el. Én azt gondoltam, hogy a társasházra valami különleges dolog vonatkozik.
Hogy pontosabb legyek:
a.) mindkettőnek belföldi adóalanynak kell lennie (mármint esetünkben), valamint
b.) ott van az a faramuci megfogalmazás, mely a lényegét tekintve azt jelenti, amit itt taglaltunk
és még lehet cifrázni, ha EVA-s az adószám..
FYGureout
Üzenetek: 996
Témák: 6
Értékelés:
0
FYGureot és Vicus, köszi! Akkor adószám dönti el. Én azt gondoltam, hogy a társasházra valami különleges dolog vonatkozik.
Üzenetek: 253
Témák: 4
Értékelés:
0
Szia Novill!
Nekünk az előadáson azt mondták, ha olyan tevékenységet végzünk, ami a fordított adózás alá eshet a számla kiállítás módját a vevő alanyisága határozza meg. Vagyis a kiállítás előtt el kell kérni az adószámát, amiből megtudható áfa alany vagy sem.
Vicus
Értékelés:
0
NOVILL Írta:Azt honnan tudhatom meg, hogy egy társasház "áfailag" hogy néz ki? Takarító cégnek könyvelek, aki takarít irodaházaknak is, könyvesboltnak is, ez oké, ott a fordított adózást kell alkalmazni.
De hogy egy társasháznál ez hogy van, azt honnan tudom megállapítani?
Szervusz "Novill" !
Be kell vallanom, hogy pillanatnyilag nem értem a kérdésedet...
Hogyan érted, hogy "áfailag" ? Hoppá ! Alighogy leírtam, derengeni kezdett.. Remélem...
A kérdést az dönti el, hogy a 142. §. (3) bekezdés a) bekezdése szerint a társasház jogállása milyen.
Üdvözlettel:
FYGureout
Üzenetek: 996
Értékelés:
0
Azt honnan tudhatom meg, hogy egy társasház "áfailag" hogy néz ki? Takarító cégnek könyvelek, aki takarít irodaházaknak is, könyvesboltnak is, ez oké, ott a fordított adózást kell alkalmazni.
De hogy egy társasháznál ez hogy van, azt honnan tudom megállapítani?
Értékelés:
0
marian Írta:A bajt csak tetéti, hogy eléggé -legalábbis számomra talányosan - van megfogalmazva a zon tevékenységek köre, amikre a forditott adózást kell alkalmazni.
Esetünkben : gépi földmunkát végzünk -
namármost ha lakosságnak, akkor Áfá-san kell a számlát kiállitani - eddig ok.
DE! Amikor cégeknek dolgozunk akkor válik izgalmassá:pl.
önkormányzatoknak vizelvezető árok épitése -
közműépitésekor árokásás stb.
Ezek már nettós számlázásúak lesznek?
Honnét lehet -konkrétan - megtudni melyik munka hova sorolandó? :evil:
Ha valaki tudja ezeket szivesen venném ha közreadná!
Üdv.:Mariann
Szervusz Mariann !
Alapvetően az áfa törvény 142. §-a sorolja fel, hogy mi esik a fordított adózás alá.
A munkákat a KSH Szolgáltatási jegyzéke alá sorolod, és onnan kiderül, hogy érintve van-e alapjaiban a fordított adózásnál. A gépi földmunka az (1) bekezdés b) pontja alapján - szerintem - nem érintett tevékenység. (SZJ 45.11).
Persze, azért minden melót jól meg kell nézni; ha csak kialakítod a vezetékárkot, akkor nem érintett, de, ha a csőfektetést is végzed, akkor már érintett..
- érintett tevékenységek:
építés-szerelési
fenntartási
takarítási
tisztítási
karbantartási
javítási
átalakítási és
bontási szolgáltatások
Üdvözlettel:
FYGureout
Értékelés:
0
potyi Írta:Sziasztok!
Nekem is pár evás cégemet nagyon rosszúl érinti a dolog.
Ők tervezésekről adnak számlát, de az is bele tartozik.
El sem tudom képzelni a könyvelést sem, majd egyenként "tiprodunk" a számlák felett?
Szervusztok !
Helyesbíteni kell az idézet állítás egy részét: Az építőipari tervezés NEM tartozik a fordított adózás körébe ![u]
Áfa tv. 142. §. (1) bekezdés a), b) és c) pontja felsorolja, hogy mi igen, de a tervezés nem.
A könyvelés pedig ugyanúgy megy, mint 2006. január 01-től a hulladékfelvásárlók esetében (bevallásban külön sor van). Mindkét félnél megjelenik az alap, csak az áfa fizetője a másik..
Aki pedig jól jár: állam bácsi
Üdvözlettel:
FYGureout
Üzenetek: 99
Értékelés:
0
A bajt csak tetéti, hogy eléggé -legalábbis számomra talányosan - van megfogalmazva a zon tevékenységek köre, amikre a forditott adózást kell alkalmazni.
Esetünkben : gépi földmunkát végzünk -
namármost ha lakosságnak, akkor Áfá-san kell a számlát kiállitani - eddig ok.
DE! Amikor cégeknek dolgozunk akkor válik izgalmassá:pl.
önkormányzatoknak vizelvezető árok épitése -
közműépitésekor árokásás stb.
Ezek már nettós számlázásúak lesznek?
Honnét lehet -konkrétan - megtudni melyik munka hova sorolandó? :evil:
Ha valaki tudja ezeket szivesen venném ha közreadná!
Üzenetek: 2,229
Témák: 60
Értékelés:
1
Sziasztok!
Nekem is pár evás cégemet nagyon rosszúl érinti a dolog.
Ők tervezésekről adnak számlát, de az is bele tartozik.
El sem tudom képzelni a könyvelést sem, majd egyenként "tiprodunk" a számlák felett?
Üzenetek: 79
Témák: 1
Értékelés:
0
Mariann!
Jól értelmezed!Az Evasok zsebéből is bizony ezzel a módszerrel jó sok pénzt fognak kihúzni!Sokan ezért ki fognak lépni az Evából, bár utána kell számolni, egyénenként eltérő lehet, de lesz akinek még így is megéri maradni!
z
Üzenetek: 99
Értékelés:
0
Az Önadózó újság 12.számában olvastam a fordított adózásról.
Teljesen paff lettem tőle
Eddig is igen szajkózták hogy az EVÁ-t meg kell szüntetni, na most sokan fognak visszalépni azok közül akik az épitőiparban szolgáltatást végeztek és Eva alatt tették.
A mi BT.is ezek közé tartozik: nem elég, hogy alig van munka, most még az ÁFA áthárítás miatt nettó számlát kellene adni, és még ráadásnak a nettóból fizessük ki a 25 % EVÁ-t + ip.űz.adót.
Jól értelmeztem? Ti mit gondoltok róla?
Üzenetek: 567
Értékelés:
0
Kati! Én is köszi!
Üzenetek: 2,106
Témák: 15
Értékelés:
0
Igen, mert megfizeted és ha a feltételek teljesültek le is vonhatod. A levonhatónál nagyon nem látok más lehetőséget mint a 60-as sor.
Üdv: Kati
Üzenetek: 567
Értékelés:
0
Sziasztok! Ev-m hulladékvasat vásárolt. Az áfa bevallás, mely soraiba kell ezt beállítanom? 35-be és a 60-ba?
Jolcsi
Értékelés:
0
Sziasztok!
Mostmár megvilágosodott, csak egy kicsit el kellene gondolkodni rajta. Csak sajnos arra nincs idő, mert akkor ki dolgozik?
Üzenetek: 3,492
Témák: 31
Értékelés:
0
Szia Kati!
Most került a kezembe az Adótipp legújabb száma, amelyben pont ezt a fordított adózású hulladék-kereskedelmet taglalja. Ebben a cikkben az áll, hogy ha az eladó alanyi mentes, sem az eladót, sem a vevőt nem terheli adófizetési kötelezettség az értékesítés törvényi mentessége okán.
Erika
Üzenetek: 790
Témák: 19
Értékelés:
0
logikusan végiggondolva az olvasottakat én azt mondanám nem kell. De itt nincs logika és inkább azt mondom : nem tudom .
Biztosan kérnék több helyről állásfoglalást ezügyben, mert akik az okosságokat írják, úgy látom azok sem egyformán ítélik meg.
és még egy cikk:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.afatipp.hu/index.php?menu=mutatvanyszamcikk&cikk_id=242&wa_nr=oafat&uid=0">http://www.afatipp.hu/index.php?menu=mu ... afat&uid=0</a><!-- m -->
Naná, hogy normális vagyok.
A hangok is megmondták.
Értékelés:
0
Szia Blondi!
A kérdés arról szól, hogy ha magánszemélynek értékesit az alanyi mentes akkor is fel kell számolni az áfa-t, mert itt a forditott adózás érvényesül? Ezt olvastam ki abból a PM. cikkből amit küldtél.
Értékelés:
0
most akkor felvásárlásról vagy értékesítésről szól a kérdés :roll:
A hangok is megmondták.
Értékelés:
0
Szia Blondi!
Köszönöm a gyors segitséget. Nekem a problámám azzal van, hogy amennyiben alanyi mentes ad el magánszemélynek, akkor is belép az áfa felszámitás. Nekem ez egy kicsit magas. Ez esetben az értékesitésről kiállitott számlának tartalmazni kell az áfa-t.
Értékelés:
0
A hulladékkereskedelemben kialakított fordított adózási rend kapcsán felmerült könyvelés-technikai problémáinak megoldásáról
2006.05.26.
2006. január 1-től életbelépett szabályozás értelmében az áfa törvénynek az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló 2005. évi CXIX. törvény megállapított új 10. számú mellékletében felsorolt hulladékok értékesítése esetén az adót a hulladékot saját nevében beszerző belföldön nyilvántartásba vett adóalany fizeti az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: áfa törvény) 40. § (12) bekezdése alapján. (Úgynevezett fordított adózás lép életbe erre a termékkörre az ennek értékesítését, felvásárlását végző adóalanyokra vonatkozóan.)
Az áfa törvény 10. számú mellékletébe tartozó hulladék adóalany által történő értékesítése tehát áfa hatálya alá tartozó értékesítés, arról az áfa törvény szabályainak megfelelő bizonylatot kell kiállítania az eladónak. A számla, egyszerűsített számla azonban áthárított adóösszeget nem tartalmazhat - mivel a vevő az adó fizetésére kötelezett -, helyette a számlán, egyszerűsített számlán az áfa törvény 13. § (1) bekezdés 16/d., illetve 17/d. pontja és a 44. § (3) bekezdése szerint utalni kell arra, hogy hulladékfelvásárlás címén a vevő az adó fizetésre kötelezett. Szükséges továbbá feltüntetni az adó fizetésre kötelezett adószámát, továbbá a 13. § 16/g, 17/f pontja valamint a 10. számú melléklet alapján a termékek besorolási számát is. A jogszabály nem tiltja, hogy a hulladék értékesítésről áfa feltüntetése nélkül kibocsátott számla más terméket, szolgáltatást tartalmazzon, ennek ellenére célszerű a hulladék értékesítést elkülönítetett számlában kezelni. Amennyiben az adózó mégis egy számlában jeleníti meg az egyenes, és a fordított adózás alá tartozó értékesítéseit, úgy a számlából egyértelműen ki kell derülni, hogy mely tétel(ek)re vonatkozik a fordított adózás, és a vevő adófizetési kötelezettségére utaló megjegyzés egyértelműen csak ezen tétel(ek)re vonatkozhat. Feltétel persze az is, hogy a számlában technikailag egyértelműen kezelhető legyen a kétféle adózási mód (pl. nyomtatványszámlák esetében a számla alján található "részletező táblázat" egyértelműen jelenítse meg az egyenes és fordított adózás alá tartozó összesítést).
Tekintettel arra, hogy az eladó által teljesített termékértékesítés áfa hatálya alá tartozó ellenértéknek, adóalapnak minősül, csak nem az eladó, hanem a vevő az adófizetésre kötelezett személy, ezért a 38.§ (1) bekezdésében foglalt feltételek megvalósulása esetén az adólevonási jog is gyakorolható. Következésképpen az áfa törvény 48. § (4) bekezdés a) pontjának alkalmazásában az áfa visszaigénylésénél az értékesítőnél beleszámít a 4 millió forintos bevételi értékhatárba az áfa törvény 10. számú melléklete szerinti hulladékok értékesítésének ellenértéke, és a 0665/650/651-es számú áfa bevallásban is szerepeltetni kell annak adóalapját a 04. sorban. Ennek megfelelően meg kell oldani, hogy mind az eladó mind a vevő számviteli nyilvántartásaiban megjelenjen az adó alapja, illetőleg az áfa összege, függetlenül attól, hogy az ilyen értékesítések tekintetében az adó megfizetésére a vevő kötelezett.
Az alap bizonylatban nem szereplő adatok - adóalap, áfa - számítógépen való könyvelési feladatainak problémáival a külföldi teljesítési helyű szolgáltatások esetében is hasonló probléma merült fel. A fordított adózás technikája ugyanis már korábban bevezetésre került az említett szolgáltatások körében, így az annak kezelésére alkalmazott megoldások e tekintetben is felhasználhatók.
Az előzetesen felszámított általános forgalmi adó könyvviteli elszámolása az általános szabályok szerint történhet. Amennyiben az előzetesen felszámított áfa:
levonható, akkor a 466. Előzetesen felszámított általános forgalmi adó számlára,
nem vonható le, de a vevő által előállított termék, nyújtott szolgáltatás bekerülési (előállítási) értékében figyelembe vehető, akkor a 2. Készletek, vagy az 5. Költségek számlaosztály valamely számlájára,
nem vonható le, és a vevő által előállított termék, nyújtott szolgáltatás bekerülési (előállítási) értéke részének sem tekinthető, akkor a 86. Egyéb ráfordítások számlacsoport valamely számlájára
kell elszámolni a vevőnél.
Ha a fizetendő és az előzetesen felszámított áfa felmerülése, elszámolása időben elválik egymástól, illetve ha bármely más ok miatt az említett két áfa-számlára az áfa összege egymással szemben egy tételben nem könyvelhető, akkor (illetve minden olyan esetben amikor ez a könyvviteli elszámolásban indokolt) technikai számla közbeiktatása javasolható az elszámolás-technikai probléma megoldására.
Az áfa törvény 48. § (7) bekezdésében foglalt megfizetettségi feltételt a hulladék kereskedelem vonatkozásában úgy kell érteni e bekezdés alkalmazásában, hogy a 10. mellékletben felsorolt hulladék adó nélküli ellenértékét a visszaigénylési kérelmet tartalmazó bevallás benyújtására előírt időpontig ki kell egyenlíteni (vagy az adóalany ezzel kapcsolatos tartozásának más módon meg kell szűnnie). Ez azt jelenti, hogy szükséges vizsgálni a tényleges megfizetettséget, nem lehetséges a "szolgáltatás importra", vagy Közösségen belüli beszerzésre vonatkozóan a 48. § (7) bekezdésében említett, csak az adó megfizetettségére vonatkozó feltétel (mely az áfa bevallásban fizetendő adóként való feltüntetéssel teljesül) alkalmazása. A 48. § (7) bekezdésének első mondata csak kivételként említ egyes eseteket, melyekben csak az adó összegének megfizetettségét írja elő feltételként, egyébként általánosan a beszerzések teljes adóval növelt ellenértékének - itt értelemszerűen az adót nem tartalmazó ellenértéknek - a megfizetettségét várja el a visszaigénylés teljesíthetősége érdekében. Ezért nem lehetséges, hogy összevont könyvelés valósuljon meg, hiszen a beszerzett termék ellenértéke illetőleg megfizetettsége a jogszabály szerint tételenként kell megvalósítani, márpedig annak kontrolálására nem alkalmas egy összevont nyilvántartás.
PM. Forgalmi adók, vám és jövedéki főcsoport 2397/1/2006; APEH Adójogi főosztály 8429859946)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/afa_hulladekker.html">http://www.apeh.hu/adoinfo/afa/afa_hulladekker.html</a><!-- m -->
A hangok is megmondták.
Értékelés:
0
Fordított adózás a hulladék-kereskedelemben
A hulladék-kereskedelemben alkalmazandó, az általános szabályoktól elkülönülő áfa-adózást a 2005. december 31-éig hatályos áfa-törvény a különbözeti adózás keretén belül kezelte. Ennek lényege volt, hogy az az adóalany, aki hulladékot továbbértékesítési céllal vett át, vagy begyűjtött, a különbözeti adózást kötelezően kellett alkalmaznia, az általa kibocsátott számlában áfa-t nem tüntethetett fel. Fizetendő adója a továbbértékesítés és a beszerzés ellenértékének különbözetéből „felülről számított” adóösszeg szerint keletkezett, az általa kibocsátott számlában ezt az adóösszeget áthárított adóként nem tüntethette fel.
2006. január 1-jétől a törvény bevezette a hulladék-kereskedelemben a fordított adózást, melynek lényege, hogy a hulladék belföldi értékesítése után nem az eladónak, hanem a hulladékot saját nevében beszerző belföldi vevőnek keletkezik adófizetési kötelezettsége. A vevő részéről fizetendő adó bevallása önadózás keretében történik, a levonási jog ugyanabban a bevallásban gyakorolható, amennyiben annak jogszabályi feltételei fennállnak. Mindebből az is következik, hogy a hulladékot adóalanyként értékesítő az általa kibocsátott számlában áfa-t nem tüntethet fel, és számlájában szövegesen utalnia kell arra a tényre, hogy az adó fizetésére a terméket beszerző adóalany a kötelezett. Amennyiben a hulladékot beszerző negatív elszámolandó adója tekintetében visszaigénylést jelöl meg adóbevallásában, egyéb feltételek teljesülése esetén az áfa-törvény 48. § (7) bekezdésében tárgyalt „megfizetettségi” feltételt akkor teljesíti, ha a hulladék adó nélküli ellenértékét a bevallás benyújtására előírt időpontig pénzmozgással kiegyenlítette, vagy tartozása egyéb módon (pl. beszámítással) szűnt meg.
A fordított adózás bevezetésével a különbözeti adózás fejezetében lévő termék-fogalomból kikerült a jogszabály vagy hatóság által minősített hulladékra való utalás, valamint a fejezet 64/B. §-a teljes terjedelmében hatályát vesztette, így a különbözet szerinti adózás a hulladékokra nem alkalmazható a jövő évtől. Tekintettel arra, hogy a hulladék-kereskedelem továbbra is adólevonásra jogosító tevékenységnek minősül, a hulladék értékesítője, noha számlájában áfa-t nem tüntethet fel, a működésével kapcsolatos áfa-t (telephely fenntartás, bérlés, közüzemi díjak, stb.) levonhatja. A fordított adózás csak egy adózási technika, nem jelenti azt, hogy a hulladék értékesítője áfa-körön kívül került volna. A fordított adózás alá eső hulladékok tételes felsorolását a terméket azonosító vámtarifaszámok feltüntetésével az áfa-törvény 10. melléklete tartalmazza. A mellékletben a fémhulladékokon kívül megtalálhatók az üveg, műanyag, textil, papír és akkumulátor hulladékok is.
A fordított adózás szabályai érvényesülnek akkor is, ha a hulladék vevője alanyi adómentes státusban van, azzal az eltéréssel, hogy ilyenkor a vevő csak a fizetendő adót állíthatja be bevallásába, levonható áfa-ja alanyi adómentes státusából fakadóan nincs. Amennyiben a hulladékot az adóalany nem adóalanynak (pl. magánszemélynek) értékesíti, egyenes adózás áll fenn, az adóalany a magánszemély felé áfa felszámításával, kell, hogy számlázzon.
(áfa-törvény 32. § (1) bekezdés e.) pontja; 40. § (12) bekezdése; 44. § (3) bekezdése; 48. § (7) bekezdése; 10. sz. melléklet; adótörvény-csomag 182. § (2)-(3) bekezdései
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/(PortalArticles">http://www1.pm.gov.hu/web/home.nsf/(PortalArticles</a><!-- m -->)/B1DBCD54A8E56306C125711700328B9E
A hangok is megmondták.
Értékelés:
0
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.apeh.hu/data/cms28657/intcikk0706.pdf">http://www.apeh.hu/data/cms28657/intcikk0706.pdf</a><!-- m -->
A hangok is megmondták.
Értékelés:
0
Sziasztok!
Fordított adózással kapcsolatban szeretnék információt beszerezni. /hulladékkereskedelem/ Alanyi mentes vállalkozás hulladékot vásárol fel.
|