A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÁFA tv.-fordított adózás
Köszönöm szépen a segítségeteket!

Mariann
Válasz idézéssel
mano1 Írta:Véleményetekre lenne szükségem!

A mai nap került a kezembe egy 04 havi teljesítésű fordított adózású (acél) számla. A cég havi bevalló.
Az áfa bevallás részletézőjében szerintetek az 5. havi áfa bevallásban jelenthetem a 4 havi teljesítésűt, vagy önellenőrizzem a 4 havi bevallást?

Köszönöm: Mariann
attól függ, hogy a 3 eset közül melyiket tudod alkalmazni.
Az Áfa tv. 60. § (1) bek. alapján a vevő adóalany a fizetendő adót
a) az ügylet teljesítését tanúsító számla kézhezvételekor, vagy
b) az ellenérték megtérítésekor, vagy
c) a teljesítést követő hónap tizenötödik napján
köteles megállapítani, attól függően, hogy melyik esemény következik be leghamarabb.
Válasz idézéssel
Szia Mariann!

A fordított adózásra úgy gondolj, hogy fizetendő adó mindenképp, de hogy visszaigénylendő-e, az opcionális! Ha vissza tudod igényelni, visszaigényled, de ha nem, nem!
A l b a

Válasz idézéssel
Szia Ibolya!

Én is így gondolkodom , de ez mindkettő,s itt akadtam fenn, hogy ez fordított adózású, tehát befizetendő és levonható egyben.

Köszi azért a választ!

Mariann
Válasz idézéssel
Mariann!
Igaz pár éve már nem áfázok, de én úgy jegyeztem meg, ha befizetni valóm van akkor önellenőrzés, ha visszaigénylés akkor mehet a következő bevallásba.
Üdv. Ibolya
Válasz idézéssel
Véleményetekre lenne szükségem!

A mai nap került a kezembe egy 04 havi teljesítésű fordított adózású (acél) számla. A cég havi bevalló.
Az áfa bevallás részletézőjében szerintetek az 5. havi áfa bevallásban jelenthetem a 4 havi teljesítésűt, vagy önellenőrizzem a 4 havi bevallást?

Köszönöm: Mariann
Válasz idézéssel
Köszönöm szépen, akkor inkább telefonálnék az egyszerűbb. :oops:
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Mónika,
a leggyorsabb megoldás fölhívni a számla kiállítóját.
Nyugalom! A világmindenség azt sem tudja, hogy létezel.
Válasz idézéssel
Szia Mónika! Sehol. Mondja meg az ügyfél! Ezentúl pedig írja rá!

Egyébként tudni kell, milyen anyagból van. Ki kell számolni a fajsűrűségéből: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mek.oszk.hu/00000/00056/html/083.htm">http://mek.oszk.hu/00000/00056/html/083.htm</a><!-- m --> és tudni kell, hány cm2, dm2 vagy m2 az anyag. Szerintem így ne próbálkozz! Big Grin
A l b a

Válasz idézéssel
Hol tudom átváltani, hogy 1 fm zártszelvény hány kilogramm? Ugyanis az egyik ügyfél számláján fm-ben van megadva és lövésem sincs ezt a bevallásba hogy tegyem be?
Üdv: Mónika!
Válasz idézéssel
Ne izgasd magad! Szerintem aki lakatost könyvel az tuti belegabalyodott a rozsdamentesbe. Én is baromira kerestem, hogy miért nem fordított Big Grin . Na ezen kereségós kösben homályosultam fel a melléklet szerinti Vtsz-ek tartalmáról.
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Azonkívül ha úgy van írva hogy Ko zártszelvény, az rozsdamentes.
Ezzel is okosabb lettem:-))
Köszönöm Klárikám!
Válasz idézéssel
Közben kiderítettem az ügyet, meg is írtam de valahogy eltűnt az éterben:-))
Azt mondták, hogy csak a sima zártszelvény fordított adózású, a rozsdamentes nem.
1.4301jelölésből látható nem a VTSZ-ből.
Válasz idézéssel
Szia Bodza!
Feltétlenül követeld meg, hogy a számlán legyen Vtsz. Ha nem a trv. mellékletében felsorokt a szám akkor egyenes az adózás. Bocs ezt Te is tudtad, de a kérdésre ey a válasz. Az eladó felel a számla tartalmáért.

Válasz idézéssel
Köszönöm Klárikám. Ezt hogy tudom bizonyítani ha a számlán nincs rajta?
.
Válasz idézéssel
Igen, bármilyen munkamüvelet történt, már nem az fordított Vtsz-hez tartoző termék, az már félkész termék.

Válasz idézéssel
Sziasztok! ÁFÁ-s egyéni vállalkozó zártszelvényt vásárolt három különböző kereskedőtől.
Az eladó méretre fel is vágta, de ez egyik a számlán nincs feltüntetve.
A számla nem fordított ÁFÁ-san van kiállítva. Ez így nem jó ugye?
Válasz idézéssel
Hello!
A bejelentkezés az eladóra vonatkozik a vevőnek nem kell bejelentkezni ha áfá eladásvan,forditott akkor müködik ha mindkettő belföldi és tőle adót lehet beszedni

a) mindegyike belföldön nyilvántartásba vett adóalany legyen, valamint
b) egyikének se legyen olyan, e törvényben szabályozott jogállása, amelynek alapján tőle adó fizetése ne lenne követelhető
Válasz idézéssel
Sziasztok! 2 évnél régebben használatba vett, nem lakóingatlant értékesített ÁFA alá bejelentkezett eladó FAD-val. Ha a vevő ingatlan adás-vétel szempontjából nem jelentkezik be ÁFA alá, akkor hogyan alakul a FAD-os számla befogadása után az ÁFA fizetési ill.levonás? Megfizetnie meg kell, de le is vonhatja? vagy be kell jelentkeznie ÁFA alá, ahhoz hogy levonásba helyezhesse? kicsit összezavarodtam már..... Köszönöm ha segítetek!
Üdv.
Eminéni
Válasz idézéssel
Brigitta12 Írta:Szia sumama!
Ez a pénztárgépes téma engem is érdekelne.
Eddig mi is minden számlát beütöttünk a pénztárgépbe, de idéntől a fordított áfás számlákat egyenlőre nem ütjük be, mert az áfabevallásban szerepeltetni kell adószámonként, vtsz-enként forintban és kilóban is a termékeket. Namármost, ha be van ütve csak a pénztárgép napi zárása kerül a könyvelésre amiből nem lehet megcsinálni az áfabevallást.
Egyenlőre ezek a számlák külön kerülnek könyvelésre. Még próbálunk rájönni, hogyan lenne a legcélszerűbben ezt kezelni.

Egyébként a TAM-os gyűjtőbe ilyen értékesítéseket is be lehet ütni?

Sziasztok!
Egyik cég most fog elkezdeni vasáruval foglalkozni (legnagyobb örömömre :oops: ). Ezért előre elkezdtem foglalkozni a fordított adózással. Szerencsére mind a számlázó programjuk, mind az én könyvelő programom nagyon jól kezeli a fordított áfát, a mennyiségi gyűjtést is. Tulajdonképpen a fenti, Brigitta és sumama által felvetett téma aggaszt engem is: a pénztárgép. Ha külön, vmilyen nullás gyűjtőbe üti a fordított adózású eladásokat, akkor vmilyen külön nyilvántartást vezetnie kell, hogy a mennyiség is stimmeljen, könyvelésre kerüljön és bevallható legyen. Ha valakinek van építő ötlete vagy tapasztalata, azt szívesen venném. Köszönöm előre is.!
Válasz idézéssel
Köszi Andrea!
Erika
Válasz idézéssel
Üdv Mindenkinek!
Erika, gugu7-nek igaza van. Én kértem állásfoglalást a NAV-tól. Bár az én cégem hidraulika csövekkel bajlódik, egyértelmű választ adtak.
Abban az esetben, ha az értékesítendő anyagot a megmunkálás nélkül a cég nem venné meg - hiszen megmunkálás nélkül nem is rácstartó vagy valami hasonló Smile - akkor a főszabály szerint kell számlázni az állásfoglalás szerint.
Bár természetesen oda írta, hogy ez csak szakmai vélemény és nem bír jogi erővel.
Üdv, Andrea
Válasz idézéssel
Szia Erika!
Nem értem a megrendelőt!( A szakértőket értem: be vannak tojva mint általában mindenki akinek állást kellene foglalni. Mindenki a seggét félti. Uff.)
Tudod, hogy Uram szintén lakatos. Természetesen mindent VTSZ meg kg stb szerint veszünk, de eddig minden megrendelő elfogadta az egyenes számlánkat. Változatlanul állítom, hogy a megmunkálás után már más termék jött létre, más VTSZ alatt, ami meg nem fordított, mert igen is jól látod, az fordított ami a mellékletben van.

Válasz idézéssel
Hát az eszem megáll ettől az egésztől Erika!
Én 2 éve mezőgazdasági fad-ozok, de az kis piskóta ehhez a vas témához képest.
Most majd a NAV szakértői nem győznek tarifálni?!
Mert ezeket az egyedi vasszerkezeteket szegény lakatosok legyártják, de a vtsz-ükről fogalmuk sincsen.
Gondolom ez tényleg alapanyag és munkafolyamatok függvénye, hogy mi lesz a végleges vtsz-e.
Üdv. eragka
Válasz idézéssel
gugu7 Írta:Szia !
Sajna, ha összekaszabolják a vasat, az már félkész termék és az már nem tartozik az eredeti VTSZ alá.

Hát képzeld Klári, ez nem ilyen egyszerű. Mi megvettük a vasanyagot fordított adósan: zártszelvény stb. Egy jó pár munkafolyamatot elvégeztünk rajta és elkészültek a szélrácsok, tetőmerevítések, amelyet szépen kiszámláztuk egy jól ismert építőipari, acélszerk.gyártó cég felé egyenes adóval és szépen visszadobták a számlát, mondván keressünk hozzá vtsz-t és fordított adósan számlázzuk ki, mert az ő adószakértőjük azt mondta, hogy így kell. Persze az adószakértőt sem telefonon, sem e-mail-en nem tudtam elérni, felhívtam a NAV-ot. Ott az első álláspont az volt, hogy egyenes adós, aztán azt mondta, hogy hívjam fel a NAV szakértői intézetét és kérjek rá Vtsz-t. Felhívtam őket, akik azt mondták, hogy írjam le, hogy mire szeretném megkérni a vtsz-t és 30 napon belül válaszolnak. Kb. 2 hét múlva jött egy válasz, hogy fényképeket kérnek, minőségi bizonyítványokat, írjuk le, hogy milyen munkafolyamatok készültek róla és még egy jó pár kérdést feltettek. Persze mivel felét sem értettem, megkértem az egyik kollégámat, hogy készítse össze az anyagot, elküldtük, eltelt újabb 2 hét de válasz még nincs.
Könyörgöm mivel egyedi termékeket gyártunk minden egyes alkalommal ezt a kört kell megfutni. Hát akkor mikor számlázhatunk? Én ezt az egészt nem értem, azt hittem, hogy csak azokra az anyagokra vonatkozik a FAD ami a mellékletben fel van sorolva.
Erika
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég