A téma értékelése:
  • 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
végelszámolás
Köszi, de nem a bevallások érdekelnek, hanem a könyvelés mennyiben tér el a normáltól. Ha nincs tao bevallás, akkor hogyan érvényesítem később a költségeket, ha újra "élő" lesz? Kényszertörlés ideje alatt csak a vagyonban keletkezett változást könyvelem? Ha meg megint élővé vált, akkor újra könyvelem a kényszertörlés időszakát, vagy csak a kényszertörlés utáni időszakra?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Tamás!

Szabin vagyok .azt hiszem ide van belépésünk,hétfőn megtudom nézni,remélem nem sürgős.

Ezt olvastad.

https://www.onadozo.hu/hirek/elo-mukodo-...asai-11858

Élő, működő cégből kényszertörlés alá kerülő adózók benyújtandó bevallásai
ART 2022-12-10
Nyomtatás
Forrás: http://www.nav.gov.hu | Szerző: NAV
Címkék: kényszertörlés

A kényszertörlési eljárás alá kerülő adózók a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját követő
30 napon belül – a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját megelőző nappal – kötelesek
benyújtani a tevékenységüket lezáró adóbevallást.

A kényszertörlési eljárást a cégbíróság rendeli el:
  • ha a céget megszűntnek nyilvánítja,
  • ha a cég a végelszámolást három éven belül nem fejezte be, vagy
  • a cég jogutód nélküli megszűnését előidéző ok következett be, és végelszámolási eljárás
    lefolytatásának nincs helye
A tevékenységet lezáró adóbevallással egyidejűleg kell teljesíteni azokat – a tevékenységet lezáró adóbevallás időszakát megelőző időszakokra vonatkozó – bevallásokat is, amelyek teljesítésének határideje a tevékenységet lezáró bevallás benyújtásakor még nem járt le.
Bevallások típusa D1.
Kényszertörlési eljáráskor – a tevékenységet lezáró adóbevallás időszakát követően – az Art. általános rendelkezései szerint kell benyújtani a bevallásokat.
Bevallások típusa D2.
A 2021. július 1-jén vagy azt követően megindított kényszertörlési eljárásban kényszertörlés alatt álló cég - a jogszabályban meghatározott feltételek szerint - kérheti, hogy a cégbíróság állapítsa meg, hogy a cég továbbműködésének feltételei fennállnak és a kényszertörlési eljárást vele szemben szüntesse meg. Ha a kényszertörlési eljárást a cégbíróság megszünteti, akkor az adózónak az eljárás megszüntetésének napját magába foglaló – a rá vonatkozó bevallási gyakoriságnak megfelelő – bevallási időszakra vonatkozó bevallások esetén a bevallás típusa D2,
mivel a kényszertörlési eljárás megszüntetésének napja nem töri meg a bevallási időszakot.
A kényszertörlési eljárás befejezését követően soron kívüli bevallást kell benyújtani a bevallással még le nem fedett időszakról. Ennek határideje a cég törléséről szóló végzés Cégközlönyben való közzétételét követő 30. nap.
Bevallások típusa M.
Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és sosem kell többet dolgoznod.

Válasz idézéssel
Elvállaltam egy cég tavalyi és idei könyvelésének rendbetételét. Most kezdtem el könyvelni a tavalyi évet, amikor észrevettem, hogy 4 hónapig kényszertörlés alatt volt. Tisztában vagyok, hogy külön adóév, a bevallásokban D 1,2,3 jelölést kell tenni, tao bevallást nem kell beadni. Árbevétele nem lehet, nem is volt, tárgyi eszközt nem adhat el. Ezeket mind megtaláltam a neten, de, hogy kell ezt könyvelni? Költségszámlákat elszámolhatom? Kényszertörlés alatt keletkezett veszteséget hogyan tudom majd érvényesíteni később, ha nincs tao bevallás?
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Mariszan!

Talán ez segít!

https://doboslegal.eu/mi-tortenik-ha-az-...qpL8D4OSlk
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel
Szerintem igen!
Üdv: Klári

Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál.
Válasz idézéssel
Sziasztok,

Egyszemélyes Kft ÖRÖKÖSE elindíthatja a cég egyszerűsített végelszámolását ha a hagyatéki tárgyalás lezárult, de nincs nevén a cég? Vagy előbb ügyvéddel át kell íratnia a nevére szerintetek?
Köszi!
Üdv: Mariszan
Válasz idézéssel
Sziasztok !

Abban kérnék segítséget, hogy külföldi magánszemély tulajdonosnak kell-e Magyarországon adóznia a magyar székhelyű vállalkozásából kivont jövedelem után végelszámoláskor?

Köszönöm.

Éva
Válasz idézéssel
Szia Évike!
Én amit lehet leírnám, a szellemit is mert az idő elmúlt. Biztos van korszerűbb. Amit nem maradványértéken kiszámláznám és az Áfát megfizettetném.

Válasz idézéssel
Szia Klári,

Ezek technológiai leírások, tanulmányok voltak, de piaci értékük már valóban nincs.
Ha lenne, csak nem kellene csökkenteni a kiadható vagyont a saját "találmányának" értékével?

Egyébként mi van, ha valaki nem tudja/akarja eladni végelszámoláskor az eszközeit, amit valamikor megvásárolt ?
Amit erről olvastam, abból az jött le, hogy a végelszámolás kezdetekor piaci értékről indulva kell tovább  értékcsökkenteni, és a végén ezeket is megkapják a vagyonfelosztáskor. Az áfáját pedig ki kell fizetni, ha vásárláskor levonta.
Ezt jól értettem, hogy így van ?

Persze ez bonyolult dolog lenne  az écs miatt.
Válasz idézéssel
Szia Évike!
Ha még meg vannak. Az idő során elkophattak.
Én a meglévőket kiszámláznám és a vagyonfelosztás során "fizettetném" meg a tulajokkal.

Válasz idézéssel
Sziasztok!

Segítséget kérek, sosem foglalkoztam még ilyennel.
1991-ben alakult Bt. jegyzett tőkéjének egy része apport.
2020-től KATÁS, 2022. szeptembertől egyszerűsített végelszámolással megszűnik.
Az annak idején apportba adott tárgyi eszközöket, immateriális javakat hogyan kell kezelni a végelszámolás alatt?

Köszönöm: Éva
Válasz idézéssel
Nagyon Köszi Klári!
Így fogom csinálni.
jaj jaj igen bevétel fordítva
Válasz idézéssel
Jól látod, de a bevétel szerintem fordítva.

Válasz idézéssel
Köszi Klári!
Utána néztem amikor kiszámlázza akkor kell az áfát bevallani és befizetni hiába alanyi mentes akkor is .
Havi bevallást kell leadni és jelölni az F sorban.
Ezt meg fogja tenni.
Viszont az eszközöket át fogom nézni , mert ezek között olyan is van ami már rég szinte használhatatlan, ezért nem minden eszközét fogja leszámlázni.
A megszűnésről egyenlőre lebeszélem mivel bevétele is van a 2023 évben.
Az elképzelésem az.
Bevétel számlázáskor  T 9. K 311
Kivezetés T 8 K 1 eszköz
Így vesztesége keletkezik, mert már van olyan ami nem ér szinte semmit a valóságban.
áfa T Ráfordítás K 468 
Jól gondolom?
Válasz idézéssel
Szia Potyi!
Ezt láttad már?
https://www.onadozo.hu/hirek/targyi-eszk...itasa-2097

Válasz idézéssel
Köszönöm szépen Klári !
az áfát azt mikor kell lerendeznie?
Mikor kiszámlázza?
Köszönöm
Válasz idézéssel
Szia Potyi!
Én kivezetném a számlát rendezném és altatnám a céget egy kicsit.

Válasz idézéssel
Még egy gondolat az előbbi témához.
Nem szűnik meg kiszámlázza az eszközeit kivezetem a könyvelésből , nincs eszköz és csak majd kb egy fél év múlva szűnik meg, akkor is lesz áfa fizetési kötelezettsége?
Jelenleg nincs áfa körben.
Köszönöm
Válasz idézéssel
Sziasztok!
Van egy összetett problémám.
Egy társas vállalkozás aki régen katás volt most tao.-s.
Szeretne végelszámolással megszűnni, de ott a bökkenő számomra, hogy a katás időszakban voltak kis értékű tárgyi eszközei , amik után visszaigényelte az áfát is, mert áfa körös volt 2023-ig.  
Ott maradt így kb 1.400.000 ft értékű eszköz a kata időszaka alatt az écs-t nem lehetett elszámolni.
Az tanácsoltam neki számlázza ki az eszközöket magának a megszűnés előtt , igen de ez nem kis összeg.
Megtehetem azt, hogy ezeket az eszközöket kiszámláztatom bevételként és ki is vezetem a nyilvántartásból /8-as számára/.
Viszont ott a másik probléma, hogy szerintem a bevétel után hiába lépett ki az áfa körből ki kell fizetnie az áfát, akkor is ha kis értékű eszközök voltak. 
Lehet, hogy csak a nem kis értékű eszközök után van áfa fizetési kötelezettség és rosszul tudom?
Köszönöm
Mindig újabb és újabb problémák kerülnek elő a hülye előre át nem gondolt törvények miatt.
Válasz idézéssel
Szerintem jól látod Potyi!

Válasz idézéssel
Szia Klári!
Nagyon köszi, igen azt fogom tenni.
Mivel katás volt így a dátum 09.01-12.31-ig lesz és gondolom V1.
Válasz idézéssel
Szia Potyi!
Én megoldanám 2271-el.

Válasz idézéssel
Sziasztok!
Azoknak a cégeknek akik 2023 január 1-el kezdenek végelszámolást milyen bevallást kell beadnom a végelszámolást megelőző időszakra.
A mérleg ipa, világos.
2229-et , de az meg még nincs fent?
Logikusnak az tűnne, hiszen a 2022 még teljes év volt.
Köszönöm
Válasz idézéssel
Sziasztok,megakadtam a záró 2271 bevallásban!

Igazából semmi nem maradt csak 1220 ezer forint, és ezzel szemben  a
negatív adózás előtti eredmény- 645.000 Ft lett az utolsó időszakra.  Gondolom minimum adót kell fizetni...

A jegyzett tőke mind apport volt (aminek értékesítéséből lett a pénz)

Jegyzett tőke miből fog állni ha igazából a tárgyi eszközök el lettek adva..?
Válasz idézéssel
Kedves Beáta!

Nem kell megvárni a kiutalást, mai nappal lezárhatod. A vagyonfelosztási javaslatban, a felosztható vagyonnál szerepeltetni kell az adótúlfizetést és szétosztani a tagok között. Párszor már adtam be így, mindig elfogadták.

"2. A felosztható vagyon összetétele az alábbi:
1)  bankszámla: 42,822 Ft
2)  pénztár: 840 Ft
3) adótúlfizetés: 13,000 Ft (12,000 Ft áfa, 1,000 Ft kata). Az adók vissza lettek igényelve."

Én így szoktam beadni. Mire törlik a céget, az adókat visszautalják. Eddigi tapasztalatom az, hogy a végelszámolás végét követő 2-3 hónap után törlik a céget.
Arra figyelni kell, hogy amíg nem utalják vissza a pénzt, addig ne szüntessék meg a bankszámlát. Törvény szerint a cég törléséig kell bankszámlának lennie, de sokszor a végelszámolás után megszüntetik, hogy ne kelljen fizetni a banki költséget!
Üdv.

Tamás
Válasz idézéssel

Fórumra ugrás:

Jelenlevő felhasználók ebben a témában: 1 Vendég